Fra og med i dag, 1. september 2014, kan du selv være med å bestemme hvordan dine pensjonsmidler fra tidligere arbeidsforhold (fripoliser) skal forvaltes, melder Finans Norge.
Dermed øker muligheten for høyere avkastning, men også risikoen, om du velger å si fra deg den såkalte rentegarantien.
– Det er helt individuelt hvorvidt man bør, og om det vil lønne seg, å gå fra garantert avkastning til investeringsvalg. Hvor mange år det er igjen til pensjonsalder, hvor store beløp du har i fripoliser, hvilket kunnskapsnivå du har, og hva slags risiko du ønsker å ta er blant forholdene som spiller inn, sier Stefi Kierulf Prytz, direktør for liv og pensjon i Finans Norge.
En fripolise oppstår når du slutter hos en arbeidsgiver som har pensjonsforsikring for sine ansatte. Dersom du ikke selv, eller din nye arbeidsgiver, fortsetter innbetalingen på den pensjonsordningen, blir det beregnet et pensjonsbeløp basert på innbetalingene som er gjort. Disse pensjonsforsikringene kalles fripoliser.
Livselskapene og pensjonskassene forvalter i dag nær én million fripoliser til en samlet verdi på rundt 180 milliarder kroner.
– Fripoliser med investeringsvalg innebærer en mulighet for bedre forvaltning av pensjonsmidlene for mange fripoliseinnehavere. Samtidig medfører overgangen fra eksisterende fripoliser at fripoliseinnehaverne påtar seg risiko og vil belastes for kostnader knyttet til forvaltning og administrasjon, sier Prytz.
Bakgrunn: - Det er lett å ta feil valg
Myndighetene har utarbeidet strenge krav om informasjon og rådgivning knyttet til poliseinnhavernes valg, blant annet for å forhindre eventuelle interessekonflikter mellom forbrukerne og selskapene. Finans Norge har defor etablert en bransjeavtale som skal bidra til å standardisere fremstillingen av det å beholde den garanterte fripolisen eller å velge investeringsvalg for alderspensjonsdelen i fripolisen.
Bransjeavtalen gir også fripoliseinnehaverne 14 dagers angrerett, uavhengig av distribusjonsform og distribusjonssted, opplyser Finans Norge.
Selskapene er også pålagt frarådningsplikt, som innebærer at man aktivt skal fraråde overgang til produktet dersom dette åpenbart ikke lønner seg for kunden.
Les også:
Frykter ikke krangel på skolene
Svakere gjeldsvekst enn ventet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.