De såkalte "folkefondene"- som er fond med over 10 000 kundeforhold, har i varierende grad stått i mot uroen på verdensmarkedet i sommer.
I juni laget DN.no en oversikt over hvilke av de mest populære fondene som hadde levert best avkastning første halvår- og hvilke fond som hadde gjort det best uavhengig av popularietet ( les: antall kunder).
Topp og bunn for DNB
En ny oversikt i august, viser at kun to av de 22 fondene har klart å gi kundene sine positiv avkastning i løpet av sommermånedene. Det er DNB Health Care og DNB Norden. Alle de andre fondene har tapt avkastning i sommer. Det fondet som har svidd aller mest er også et DNB-fond. DNB Miljøinvest.
- Fondssparing er langsiktig og det blir feil å analysere forvaltningen basert på en så kort periode som noen få uker i sommer. Vi opplever nå store svingninger i markedene, og det får naturligvis også utslag på fondsavkastningen. Samtidig skaper situasjonen muligheter for å ta nye posisjoner. Alle som sparer i aksjer vet at de svinger på kort sikt men gir høyere avkastning på lang sikt, sier Even Westerveld, informasjonsdirektør i DNB.
(Saken fortsetter under grafikken)
Kan bli tap i år
Fondene Nordea Avkastning og Skagen Kon-Tiki har heller ikke gledet kundene i sommervarmen. Med et fall i avkastningen de siste to månedene på ni og elleve prosentpoeng, slik at avkastningen hittil i år er negativ, må det jobbes hardt hos forvalterne i Oslo og Stavanger for at ikke kundene skal tape noe av sparepengene sine i år.
- Å kommentere et langsiktig forvaltet fond på utviklingen fra måned til måned er noe vi ikke fokuserer på. Skagen Kon-Tiki falt 1,8 prosent i juli, mens MSCI Emerging Marketsindeksen var ned 3,7 prosent. Det sagt, og i lys av utviklingen i vekstmarkedene om dagen, så er turbulens i disse markedene ikke noe ukjent fenomen, sier kommunikasjonsjef Margrethe Vika i Skagenfondene.
Nordea Avkastning har blant annet blitt tynget av investeringene i Wilhelmsen og Sparebanken Rogaland, men investeringsdirektør Robert Næss mener kundene bør være fornøyd med at fondet har klart seg bedre enn Oslo Børs.
- Etter 11. Juni og til og med 20. August har fondet falt med 6,48 prosent. Det er betydelig, men dog noe mindre enn fondsindeksen på Oslo børs som har falt med 7,21 prosent i samme periode, sier Næss.
Kina-fond borte fra toppen
I oversikten over avkastningen i de ti beste fondene i år - uavhengig hvor mange kunder de har - glimrer Landkreditt Kina med sitt fravær. Fondet tronet på toppen i juni med en avkastning på 23 prosent hittil i år. Forvalter Dagfinn Hopsdal sa da at fondet investerte i selskaper notert på Hong Kong-børsen og unngikk dermed "lottokulturen" som har vært på Shanghai-børsen det siste året. Men Hong Kong-børsen slapp heller ikke unna uroen i sommer.
- Selskapene i porteføljen er posisjonert for å delta i den økonomiske veksten i fastlandskina, og selv om Hong Kong-børsen overhodet ikke har hengt seg på den meningsløse spekulasjonsbølgen som har preget børsene på fastlandet det seneste året, er det ikke til å unngå at den seneste tidens utvikling skaper stor usikkerhet også i Hong Kong, sier Hopsdal i en kommentar til fallet fra topp ti-listen. Fondet har falt helt til 120.plass på Morningstars oversikt over hvilke fond som har gitt mest avkastning hittil i år.
Les også:
Nå har vi vært bortskjemte, vi har ikke fått en korreksjon på ti prosent siden 2011.
- Det gjør vondt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.