Forbrukerrådet har tastet seg gjennom 16 forskjellige pensjonskalkulatorer hos ulike finansinstitusjoner. Konklusjonen er at kalkulatorene ikke fortjener navnet sitt.

157 000 kroner i forskjell

- Begrepet kalkulator indikerer nøyaktighet og rette svar. Disse kalkulatorene gir ikke nøyaktige og rette svar, de er omtrentlige, skriver Forbrukerrådet i rapporten.

For et av eksemplene som ble brukt ble forskjellene mellom lavest oppgitte pensjon og høyest oppgitte pensjon hele 157 000 kroner i året.

 

Skagen mest pessimistisk

Av de 16 pensjonskalkulatorene Forbrukerrådet sjekket ved å putte inn alder og lønn for ti ulike fiktive personer var finansselskapet Forvaltningshuset den som var mest optimistisk og ga det høyeste forslag for fem av de ti profilene våre.

- Forvaltningshusets kalkulator er stengt når dette offentliggjøres, skriver Forbrukerrådet i rapporten.

Skagenfondene er blant pessimistene og har fire av de laveste forslagene blant de ti profilene. Denne pessimismen deler de med Sparebanken Sør som også har fire av de laveste forslagene.

Bruk Nav

Selv om kalkulatorene ikke er noen nøyaktig måleenhet for hvor mye du vil motta i pensjon, så mener Forbrukerrådet at de er "gode, pedagogiske verktøy som kan illustrere hvordan pensjonen forandrer seg når forutsetningene forandrer seg."

Men bankene burde kanskje i større grad fremme Nav-kalkulatoren på sine nettsider for info om pensjonens størrelse. Så kan de drive salgsarbeidet på egne sider uten å måtte gi inntrykk av å ha orden på hver enkelts pensjon, fastslår Forbrukerrådet.

Spetalen-salg senker farmasiaksje

Nå drøyer Saudi-Arabia med å betale regningene sine  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.