Første steg på veien mot drømmeboligen starter for de fleste med et finansieringsbevis fra banken.

For å få innvilget boliglån i dag, er bankene blant annet pålagt å kreve 15 prosent egenkapital eller annen form for sikkerhet fra deg.

Men bankene glemmer å vektlegge en vesentlig faktor når de regner ut hvor mye boliglånskundene skal få rutte med, hevder administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig.

- Boligkjøpere som skal kjøpe nybygg bør få innvilget mer i lån enn dem som skal kjøpe bruktbolig, mener han.

15 prosent mer

Argumentet er at eiere av nybygg slipper kostander til vedlikehold og oppussing i flere år, forklarer Schumann.

Han anslår at et bad har en levetid på mellom 15 og 20 år og et kjøkken på rundt 10 til 15 år.

- Kjøper du en ny bolig får du garantiordning for feil og mangler de første fem årene. I tillegg er det bedre standard på badene som bygges nå, sammenlignet med for ti år siden. I prinsippet betyr det at du ikke behøver å gjøre noe med en ny bolig de første 20 årene, hevder Selvaag-direktøren.

Kjøper du derimot en bruktbolig, kan kostnader for oppussing av bad, kjøkken eller elektriske anlegg raskt komme opp i flere hundre tusen kroner.

- Dette mener jeg bør tas med i bildet når bankene skal vurdere hva slags lån du skal få. I utgangspunktet bør du få betydelig mer for å kjøpe en ny bolig, mener Selvaag-direktøren.

- Hva legger du i «betydelig» mer?

- Jeg vil si så mye som 15 prosent, sier Schumann.

Senior kommunikasjonsrådgiver Synne Ekrem i Nordea
Senior kommunikasjonsrådgiver Synne Ekrem i Nordea

- Morsom tanke

Senior kommunikasjonsrådgiver Synne Ekrem i Nordea mener forslaget fra boligdirektøren er artig, men ikke del av bankens vurdering.

- Det er en morsom tanke, men det er likevel sikkerhet og betjeningsevne som legges til grunn når vi vurderer hvor mye kunder kan få i lån, sier hun.

Nordea utsteder finansieringsbevis på generelt grunnlag, og krever ikke at lånesøknader kommer i følge med et bestemt boligobjekt.

- Da ser vi på den økonomiske situasjonen, forklarer Ekrem.

- Vi kan ikke konsekvent si at de får mer i lån for å kjøpe nybygg, legger hun til.

Norges største bank, DNB, praktiserer til en viss grad forslaget til Selvaag-direktøren.

- Vi gjør det på en måte gjennom å markedsverdivurdere boligen - uavhengig av om den er ny eller gammel. Behovet for oppussing og vedlikeholdskostnader tas opp i en slik vurdering, forklarer konserndirektør for Personmarked i Norge Trond Bentestuen i DNB.

Konserndirektør for Personmarked NorgeTrond Bentestuen i DNB.
Konserndirektør for Personmarked NorgeTrond Bentestuen i DNB. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Vurderer boligen

Han legger til at selve finansieringsbeviset baseres på kundenes finansielle situasjon.

Først når kunden har funnet et objekt, gjør banken vurderinger opp mot boligen.

- Vi går inn og ser på takster og andre vurderinger for å gjøre oss opp en mening om dette «henger på greip», forklarer Bentestuen.

- Hender det at dere sier nei til kjøp av en bruktbolig fordi de estimerte vedlikeholdskostnadene vil være for høye for kunden?

- Nei, du kan ikke skille slik mellom brukte og nye boliger. Dette vil være tatt opp i selve markedsvurderingen, og en individuell kredittvurdering av den enkelte kunden, legger han til.

- Ingen endring

Hvorvidt bankene bør få fire på egenkapitalkravet for finansiering av nye boliger, er opp til Finanstilsynet som regulerer forskriften bankene er underlagt.

- Hvis han (Shumann, red.anm) mener at en fordel for finansiering av nye boliger skal institusjonaliseres, så berøres dette av forskrift som omhandler finansiering av bolig. Den er det Finanstilsynet som forvalter, sier Bentestuen.

Finanstilsynsdirektør Morten Balterzen i Finanstilsynet mener bankene selv må vurdere den enkelte lånesøknad innenfor rammene i forskriften om krav til nye utlån med pant i bolig.

- Finanstilsynet vil ikke foreslå endringer i Finansdepartementets forskrift som innebærer lettelser i  kravene til belåningsgrad, avdragsbetaling og betjeningsevne, opplyser han i en epost til DN.

 

Les også: Tvang P4 til å spille hans musikk

SEB med ferske anslag: Dette er hovedrisikoen i norsk økonomi

Frykten rir markedet

 

Se DNtv:

Holmenkollmarsjen flyttes - helgens vær har tæret hardt på forholdene i marka:

Holmenkollmarsjen flyttes - helgens vær har tæret hardt på forholdene i marka(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.