– En helt fantastisk tur, nesten en liten ekspedisjon! sier Morten Nordvold.

Han har besteget Storgalten, ytterst på Lyngenhalvøya i Troms, og nettopp sust ned igjen mot fjorden og solnedgangen over Lyngsalpene. Nå sitter han ombord i «Vulkana», en ombygd hvalfangerskøyte med luksusspa og restaurant, og oppsummerer dagens tur.

Til daglig er han norgessjef i det internasjonale kredittforsikringsselskapet Atradius. For noen år siden etablerte han turgruppa «Bratte Gleder» sammen med vennene Niels Erik Landmark og Johan Troye. Inspirasjonen kommer fra tindebestiger og filosof Peter Wessel Zapffes kjente bok «Barske Glæder». Den utvidede kameratgjengen er over Birken-kjøret og driver nå med mer langsom mosjon: klatring, toppturer og seiling.

– Jeg synes nok man bør karakterisere formen til de som skal delta på denne typen turer som god til meget god, og tilsvarende bør man være en god skikjører. På turen på Storgalten brukte vi jo guide, noe vi normalt ikke gjør, men selv med guide var vi nær ved å komme i tidsnød på grunn av mørket som seg på, sier han.

Det er blitt mørkt når kameratgjengen endelig kan meske seg med sprudlende vin, salte lokale oster, pikant salami – og sigar – som en forrett til lokalt, saftig lyngenlam. Etterpå venter badestamp, sauna eller tyrkiske dampbad og for de tøffeste – en dukkert i den iskalde fjorden.

Kampen mot lyset

Ti timer tidligere: Luftig eggerøre med laks til frokost. Så vagger «Vulkana» ut fra kaia i Djupvik med kurs mot topptureldoradoet Lyngen. Gummibåter frakter kameratgjengen av leger og forretningsfolk i land før guide Marius Larsen beordrer skiene på ryggen og stegjern under føttene. Det er klink is. Etter at snøen mykner er det på med skiene, men nedstigningen til isbreen Gammvikblåisen krever både stegjern og klatreseler.

All riggingen gjør at tidsplanen, som sier at vi bør komme oss ned på andre siden før det mørkner, er i ferd med å sprekke.

På vei opp fra isbreen er snøen imidlertid så fin at tempoet kan settes opp. Pulsen øker. Svusj. Svusj. Dumpe, jevne, mediterende lyder fra ski og staver. Et fly i det fjerne. Nesten ikke et vindpust. Bare spisse fjell og snø i sikte. Den ellers så snakkesalige gruppen sier plutselig ikke et ord.

Snøen blir pudderaktig, det blir brattere, men så kommer tåka. Det blir helt tett. Guiden beordrer 15 meters avstand for å unngå for tung belastning på snøen og kjefter på gruppen når de ikke klarer å følge formaningene.

Det går sakte, sakte oppover. Guiden stopper flere ganger og sjekker snøforhold, kart, kompass og GPS. Han treffer nøyaktig på et utvalgt punkt der skiene igjen må på ryggen og det må klatres oppover mot hovedtoppen.

Skredsøkere, stegjern, skarejern og klatresele er nødvendig sikkerhetsutstyr på turen. En snøfylt og svært fristede snørenne vrakes av guiden på grunn av mørkning, usikre snøforhold samt størrelsen på gruppen. Føre-var-prinsippet er nødvendig. Troms er fylket med flest dødsfall på grunn av snøskred.

– Det er vanskelig å si hvorfor det er flest dødsfall her. Lagdeling i snø er ikke verre enn andre steder. En forklaring kan være at det er mange flere i fjellet. Selv om folk har gått skredkurs, hopper mange litt for mange trinn i stigen på en gang. Kanskje har man ikke bygd opp kompetanse på bratt kjøring, har vært for lite i fjellet og har for stor tro på egne evner, sier skiguide Marius Larsen.

Manna fra himmelen

Kameratgjengen bakser seg mot toppen. Tåka er fortsatt tett når fellene flerres av i neglebitende kulde. Det er begynt å mørkne og nå er det ikke tid til flere heftelser.

Men plutselig, som et manna fra himmelen, forsvinner tåka og hele Ullsfjorden åpenbarer seg i en mektig solnedgang. Én etter én kan gruppa først skrense nedover det forblåste skarelaget, så på med stegjern igjen over en steinur før skuldrene kan senkes og livet kan nytes i store svinger nedover fjellsiden og helt ned til fjorden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.