Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Burgund 2012 - lite, godt og dyrt

Tekst
François Duvivier i en skrinn kjeller hos Marquis d´Angerville i Burgund. Foto:

François Duvivier i en skrinn kjeller hos Marquis d´Angerville i Burgund. Foto:

Januarnyhetene: Skal man få tak i noen flasker 2012 fra Burgund, må man både være rask og godta en markant prisstigning. I morgen tidlig legges de ut for bestilling på polet.

Aldri før har d´Angerville i Volnay laget bedre vin, og de er ikke alene. 2012 ble et år i Burgund som kan måle seg med allerede legendariske 2010, og på det beste vil årgangen kanskje overgå 2010. Men 2012 var en vanskelig årgang, og noen vinbønder mistet opp mot 80 prosent av druene.

Den ellers muntre vinmakeren François Duvivier hos vinprodusenten Marquis d’Angerville kaster et oppgitt blikk innover en halvtom kjeller fra 1700-tallet. Kvaliteten er oppløftende. Dyp pinot med stor personlighet. Det er bare så altfor lite av den. 

– Vi ble truffet av alt i 2012, sier Duvivier.

Han forteller om ujevn blomstring og svidde druer, men ikke minst om hagl. Isklumper så store at de skjøt drueklasene av plantene. Utbyttet ble lavt, og 2013 var ikke bedre. Bøndene i Volnay hadde håp om at 2014 skulle fylle opp kjellerne. Det så lenge lyst ut. Men på fire intense minutter med hagl som 28. juni ødela 40 prosent av den potensielle avlingen i Mersault, Volnay, Pommard og Beaune.

Marquis d´Angervilles kjeller hvor all 2012-årgangen skulle ha vært lagret. Foto:

Marquis d´Angervilles kjeller hvor all 2012-årgangen skulle ha vært lagret. Foto:

– Selv mistet jeg 75 prosent i 2012, 60 prosent i 2013 og 47 prosent av alle druene i år. Det er nesten to hele avlinger i løpet av tre år. Og det er vanskelig å betale ansatte lønn når vi produserer så få flasker.

Noen få kilometer lenger nord, i sentrum av Beaune, tar Benjamin Leroux en siste sjekk av sine 2012-viner før flasketapping. 

Som sjef på vinprodusenten Comte Armand i Pommard frem til juli i år, har han fått sin dose av hasardiøse haglbyger de siste årene. Samtidig er han sterkt imot nettverket av produsenter som skal bekjempe hagl med å manipulere skyene.

– Man skal ikke kjempe mot været, sier han.

Benjamin Leroux fra Burgund Foto:

Benjamin Leroux fra Burgund Foto:

Fra kjelleren sin i Beaune kjøper han druer fra en stor spredning av vinmarker i Burgund.

– I fremtiden må vi finne kloner av chardonnay og pinot noir som modner langsommere, sier Leroux, som har informasjon om innhøstingsdatoer tilbake til 1600-tallet. Kun unntaksvis har innhøstingen startet i august og ikke i september (i gjennomsnitt to ganger per århundre). De siste ti år har dette skjedd hele fem ganger.

I morgen lanseres d´Angervilles Champans i polets bestillingsutvalg, de andre vinene fra produsenten kommer på spesialpol-lanseringen og på spesialbestilling igjennom importøren. I tillegg kommer et lite knippe andre godbiter fra 2012.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.