Så fort du er innenfor døren i Mathallen på Grünerløkka i Oslo, trer du inn i Anni Byskovs pølseparadis. Alle som jobber for Anni, synes toscanapølsen er den beste; grov, uspedd, med kalvekjøtt, spekeskinke og fennikel. Men kundenes favoritt på grill og i panne, det er lammepølsen. Som gjerne med lammekjøtt ellers, er denne pølsen fylt med smak av persille og hvitløk. Hva er trikset med å lage god pølse?
– Gode råvarer og ikke for liten fettprosent. Minst 15.
Hyttemarked
– Savner du danske, røde wienerpølser?
– Nei, jeg synes de danske pølsene er blitt så dårlige etter at jeg flyttet til Norge, sier Anni Byskov.
Med fagbrev som slakter i lommen, begynte hun å jobbe hos Leiv Vidar pølsemakeri på Hønefoss. I 2000 oppdaget hun et pølsemakeri til salgs på Ringebu og slo til. Hun hadde en tanke om et roligere liv. Men så ble pølser trendy i Norge. Hyttemarkedet i fjellbygda økte på, og Byskovs håndverksmessige pølser gikk som varmt hvetebrød i ferier og ovale helger. Da Mathallen åpnet i Oslo, var Anni-pølsene på plass der også.
Hun er glad småskalamat har fått en posisjon i Norge. Av og til får Anni Byskov besøk fra gamlelandet.
– Danskene som kommer på besøk, synes jeg lager veldig gode pølser.
Oppskrift på Annis lammepølser
◆ 1 kg kvernet lammekjøtt, eventuelt halvparten lam og halvparten svin. Kjøttet må ha endel fett, om lag 20 prosent
◆ 15–20 g maldonsalt eller havsalt
◆ 2 g pepper
◆ 2–4 fedd hvitløk, finhakket
◆ 1/2 bunt frisk persille, hakket
◆ 50 g potetmel
◆ 3–4 dl melk
◆ Lammetarm kaliber 26/28
▶ Blandes godt sammen og stappes i lammetarm. Pølsen kan røykes, eller trekke i vann på 80–85 grader i 10–15 minutter. Stek pølsene i panne eller grill dem. Kjøttblandingen kan også stekes som kjøttkaker.
Les mer om mat og vin på Smak.no
Se også:
HELLSTRØMS KLASSIKERE: Lyon er gjeddebollenes hovedstad.
OSTELØYPEN: Nord-California er osteelskernes nye favorittdestinasjon.
SISTE SESONG: «Mad Men»-stjernen Christina Hendricks er stolt over bidraget i feminismedebatten.
Les mer fra D2 her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.