Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Nå blomstrer ramsløken

Tekst
Kjært barn. Ramsløk, bjørneløk, munkeløk - skogens ville hvitløk har mange navn. Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX

Kjært barn. Ramsløk, bjørneløk, munkeløk - skogens ville hvitløk har mange navn. Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX

Nå stikker ramsløkens grønne blader opp av jorden. Kjøkkensjefene forteller hvordan du kan tilberede ramsløken.

Løkplanten med den hvitløksaktige smaken vokser vilt og villig over store deler av Norge. Nå er sesongen for den lenge glemte urten her for fullt. Den er mest utbredt på Vestlandet.

- Østafjells er den vanskeligere å finne, men de stedene den vokser, er det gjerne masse av den, sier Edle Catharina Norman i Vildkransen, som har gjort det til næring å plukke ville vekster.

Vikingene brukte ramsløken, og det sies at grønnsakshandlerne solgte den under Annen verdenskrig før den ble glemt av nordmenn flest. De siste årene er planten blitt populær igjen.

Forundret. - Jeg har vært veldig forundret over at den råvaren som er tilgjengelig og god ikke har vært i større bruk før nå. På hvilket punkt stoppet man å bruke matkammerset rundt seg? spør Even Ramsvik, kjøkkensjef på Ylajali. Han bruker ramsløk gjennom hele året.

- I sesongen nå bruker vi de små bladene rå. Så blir de store, da tar vi inn store kvantum som vi tørker, sylter og lager smør som kan fryses ned. Om et par uker står de i full blomst, og da bruker vi blomstene som et krydder i retten. De er veldig pene, sier Ramsvik, som også sylter frøene som står igjen når blomsten visner.

Forveksling. Bladene ligner på liljekonvallens, men lukten og blomstene gjør ramsløken lett å kjenne igjen. Foto:

Forveksling. Bladene ligner på liljekonvallens, men lukten og blomstene gjør ramsløken lett å kjenne igjen. Foto:

Plukk selv. Enn så lenge må de fleste plukke vill ramsløk selv hvis de vil ha den fersk. Bladene til ramsløken ligner ved første øyekast til forveksling den giftige liljekonvallens. Men de er mykere og tynnere, og når du gnir dem mellom fingrene lukter de umiskjennelig av hvitløk. Når de stjerneformede skjermblomstene kommer, er det umulig å ta feil.


Forsker. Men på Bioforsk på Toten jobber en gruppe forskere med å finne ut hva ramsløken trenger for å vokse godt og om det er potensiale for å dyrke den kommersielt med en lengre vekstsesong enn de få, korte ukene den i dag har i norsk natur.

- Den vokser til ganske sakte, men utover det har vi sett at den produserer godt her på Toten hvor den ikke ellers hører hjemme. Vi undersøker hvilke krav den har til vokseplass, og om vi kan øke produksjonen ved å gi den voksevilkår som ligner mer på dem de har i naturen, bruker halm for å dekke til planterekken så de får litt mer skygge, hvor de vokser, sier forsker Mette G. Thomsen.

Ramsløken inneholder masse A og C-vitaminer, men først og fremst er den verd å plukke fordi den smaker godt.

- Ramsløk er kanskje en av de mest anvendelige urtene du finner i skogen, sier Esben Holmboe Bang, kjøkkensjef på Maaemo i Oslo.

- Du kan gjøre hva som helst med den, sylte den, salte den, og spise den sånn som den er. Hjemme lager jeg den som jeg bruker spinat, smørdampet med litt eddik og et stykke fisk.

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

Dette bør du ikke gjøre når du griller:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.