Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Hellstrøms klassikere

Côte de boeuf & gratin dauphiois

Oppskrift på côte de boeuf & gratin dauphiois av Eyvind Hellstrøm

Oppskrift på côte de boeuf & gratin dauphiois av Eyvind Hellstrøm

-
+

Côte de boeuf & gratin dauphiois

  • 2.70 kg dobbel T-benstek eller biffkotelett
  • 2.00 ss knust svart pepper
  • 6.00 stk hele fedd hvitløk, uskrelte
  • 5.00 stk timiankvister
  • 2.00 ss worcestersaus
  • 4.00 ss soyasaus
  • 1.50 dl rødvin
  • Maldon-salt
  • Smør og olje til steking

Smørdampet spinat

  • 500.00 g spinat
  • 1.00 ts sukker
  • 1.00 stk muskatnøtt
  • 1.00 stk fedd hvitløk
  • Salt og kajennepepper
  • Smør eller olivenolje

Fløtegratinerte poteter

  • 2.00 dl kremfløte
  • 3.00 dl melk
  • 1.00 stk fedd hvitløk, finhakket
  • 1.00 stk muskatnøtt
  • 1.00 knivspiss kajennepepper
  • 1.00 kg nypoteter
  • 80.00 g kaldt smør
  • salt

SLIK GJØR DU

Brun kjøttet i varm panne med litt smør og olje, eller bruk en grillpanne. Brun først på fettsiden og deretter på alle kanter. Tilsett hele fedd hvitløk og noen kvister med timian. Dryss salt og grovkvernet pepper på kjøttet. Sett pannen i ovnen ved 180 grader og stek videre i to ganger ti minutter, med en pause på ti minutter imellom. Kjøttet bør hvile i ti minutter før det skjæres av benet. Kok ut pannen med vann eller rødvin, tilsett soyasaus og worcestersaus, kok inn og sil sjyen. Server kjøttet med spinat og potetgrateng.

SMØRDAMPET SPINAT

Plukk stilkene av spinaten og vask i kaldt vann. Kok i rikelig saltet vann i cirka ett minutt og avkjøl i isvann. La spinatbladene renne av i en sil. Smørdamp spinaten med ett skrellet hvitløksfedd på en gaffel, smak til med sukker, muskatnøtt, hvitløk, salt og kajennepepper.

FLØTEGRATINERTE POTETER

Sett ovnen på 150 grader. Kok opp fløte og melk med hvitløk. Bruk et finmasket rivjern og riv en anelse muskatnøtt ned i blandingen. Tilsett kajennepepper. Skrell og skiv potetene i tynne, jevne skiver, cirka to millimeter. Kok potetskivene i fløtemelken i noen minutter. Skivene skal være hele og faste. Smak til med litt salt. Ha potet- og fløtemelkblandingen over i en ildfast form, fordel kaldt smør over og stek videre i ovn på 150 grader i en snau time. Overflaten skal være gyldenbrun. Best resultat oppnås ved å bruke nypoteter.

87

Carrascal 2009

Produsent: Bod. y Cavas de Weinert , Mendoza , Argentina

Pris: 144,90 Varenummer: 3240401 Basisutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Momentum Wines AS

Aromatisk duft av mørke bær og urter med innslag av velhengt viltkjøtt og lyng. Pen konsentrasjon av saftig, mørk frukt på smak, balanserte tanniner og syre. Godt kjøp. Til okse, lam og grillet kjøtt. BDK