Slik gjør du
- Skyll plommene, del dem i to og fjern steinene. (Eddiken og chilien vil gjøre det ubehagelig å stå over dampen og fjerne steinene rett fra gryten.)
- Legg i en vid gryte, hell i eddiken og de tørkede krydderne.
- Skrell hvitløken og skjær den i skiver. Skrell ingefæren og skjær i skiver, tykke som mynter. Legg begge deler i gryten sammen med saltet og kok opp på middels varme.
- Skru ned varmen og la plommene småkoke i rundt 40 minutter, til frukten er helt myk. Rør jevnlig så ingenting setter seg fast i bunnen.
- Sett en finmasket sil over en bolle eller ren gryte, hell plommene over i silen og mos så mye av plommene som mulig ned gjennom den.
- Hell denne blandingen tilbake i gryten, ha i soyasaus og sukker og småkok til sukkeret har løst seg opp og deretter i fem minutter. Pass godt på så sausen ikke brenner seg.
- Smak til, den skal være både sur, søt, salt og fruktig. Hvis plommene er sure, kan det hende du trenger litt ekstra sukker. Hell i en sterilisert flaske og oppbevar i kjøleskap.