Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sverre Sætres jul

Sjokoladekake

Lag Sverre Sætres sjokoladekake til nyttårsaften.

Lag Sverre Sætres sjokoladekake til nyttårsaften.

-
+

Nøttebunn

  • 90.00 g hasselnøtter
  • 30.00 g hvetemel
  • 100.00 g melis
  • 150.00 g eggehvite (150 gram er ca. 5 stk.)
  • 50.00 g sukker

Sjokolademousse

  • 300.00 g mørk sjokolade (70 %)
  • 150.00 g usaltet smør
  • 0.75 dl espresso/sterk kaffe
  • 3.00 gelatinplater
  • 100.00 g eggeplomme (100 gram er ca. 5 stk.)
  • 150.00 g eggehvite (150 gram er ca. 5 stk.)
  • 100.00 g sukker

Sjokoladeglasur

  • 200.00 g mørk sjokolade
  • 1.50 dl kremfløte
  • 50.00 g sukker

Nøttebunn

Forvarm stekeovnen til 180 °C. Kjør nøtter, melis og hvetemel til fint mel i en matprosessor. Pisk eggehvite og sukker til marengs. Vend blandingen inn i marengsen med en slikkepott.

Kle en stekeplate med bakepapir og stryk røren utover i et cirka to centimeter tykt lag. Stek bunnen midt i ovnen i cirka 25 minutter. Prøv å løfte opp et hjørne av bunnen. Slipper det bakepapiret, er bunnen ferdig.

Sjokolademousse

Bruk en kakering som er ca. 18 cm i diameter og 5 cm høy.

Hakk sjokoladen og smelt i vannbad med smøret. Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i fem minutter. Lag espresso/sterk kaffe. Kryst vannet ut av gelatinen og la smelte i varm kaffe.

Rør eggeplommene i sjokoladeblandingen. Rør inn kaffen. Pisk blandingen med en visp/ stavmikser slik at den blir blank og glatt. Pisk eggehvite og sukker til marengs. Vend ⅓ av marengsen i sjokolademassen med en slikkepott. Vend så inn resten av marengsen.

Sett kakeringen på en tallerken med bakepapir. Kle innsiden av ringen med bakepapir, det gjør det enklere å få ut kaken. Brekk/skjær ut nøttebunn og legg et lag i bunnen av ringen. Fyll på med moussen. Sett i fryseren natten over eller til den er gjennomfryst.

Sjokoladeglasur

Finhakk sjokoladen. Kok opp sukker og fløte og ta kjelen av platen. Ha i sjokoladen og la den stå i et halvt minutt. Rør sammen glasuren.

Før servering: Fjern kakeringen. Sett kaken på en rist og tøm glasuren over. Bruk en palett og stryk utover. Sett i kjøleskapet til den er tint, ca. fire timer. Pynt med f.eks. tørkede aprikoser, nøtter og marsipankuler penslet med gullpudder (kjøpes i butikker som fører bakeutstyr).

Se viner som passer til:

Sjokolade i Vindatabasen