Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Norges første musserende vin

Tekst

Marius Egge på Egge Gård lanserer musserende vin – laget med samme metode som i Champagne.

– Hittil har vi her til lands bare laget sider, brennevin og eplemost, sier Marius Egge på tradisjonsrike Egge Gård i Lier i Buskerud.

Nå har han laget Norges første musserende vin.

I 2010 plantet Marius Egge 1000 vinranker med solaris, en hvitvinsdrue skapt av Normann Becher i Freiburg i Tyskland i 1975. Solaris er en krysning av druene riesling, pinot gris, muscat ottonel, zaraya severa og seyval blanc. Den er hardfør og modner tidlig, og i tillegg oppnår den høyt alkoholinnhold tross kjølig klima.

– Druetypen ble lansert for salg i 2005. Jeg smakte den og likte den umiddelbart. Den minnet meg om sauvignon blanc, det var derfor jeg valgte den. I tillegg til at den passer i kjølig klima, forteller Marius Egge.

Dagens klima på Egge kan sammenlignes med klimaet i Champagne for 150 år siden.

 

Tidlig ute

Egge plantet i samme slengen litt av rødvinsdruen rondo, som også er en krysning tilpasset kaldt klima.

– Den er jeg ikke like fornøyd med, men vi har laget en rødvin for moro skyld, til husbruk.

2014 var et av de varmeste årene noensinne i Norge, og Marius Egge kunne høste inn sin første drueavling på ett tonn 10. oktober. Druene ble presset i gårdens eplepresse. Deretter ble hvitvin laget og tappet på flaske sammen med litt sukker og gjær.

– Vi bruker champagnemetoden, det er det vi gjør når vi lager sider. All annengangsgjæring skjer på flaske, og all remuage (vridning av flaskene for å få bunnfallet av gjæringen ned i flaskehalsen) skjer i pupitre (trestativer som flaskene står i), akkurat som i Champagne, forteller Egge.

 

Siste ledd

Marius overtok gården i 1982 og er 11. generasjon gårdbruker på Egge gård. Helt siden 1702 har familien holdt til her.

– Navnet Egge kommer faktisk fra elgjar, som betyr egg eller rygg. Jorden her er næringsrik morenejord fra siste istid. Den er full av steiner og sand, noe som gjør at den holder godt på varmen. Den er perfekt for fruktdyrking og, ikke minst, druedyrking.

Vinmarken har Egge valgt å plante på den varmeste delen av gården i en sørvendt skråning på den gamle moreneryggen.

– Her er det sol hele dagen, forteller Egge, som i år skal utvide vinmarken i tillegg til å erstatte druestokkene som ikke overlevde vinteren.

Hjelp og druekompetanse får Egge fra Arild Rusvik Syvertsen fra Asker.

De siste årene har Marius Egge lansert alt fra musserende sider og issider til akevitt, vodka, gin og whisky. I tillegg til å produsere 100 tonn epler årlig, er han også en av Norges største jordbærprodusenter med en årlig produksjon på 250 tonn i året.

– Det blir nok lettere å få solgt musserende vin enn sider. Med litt mer klimaendring nå, blir dette spennende, spøker Egge.

Fredag 8. mai lanseres Norges første musserende vin i Polets bestillingsutvalg. 350 flasker av den totale produksjonen på 500 er tilgjengelig. Resten går til restauranter.

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.