Frederik Lindvik (28) var kaptein på fotballaget og elev ved Befalskolen og «generelt en sånn type», som han sier.
– Jeg har alltid likt å påvirke. Jeg drives av å skape en god hverdag for mange ansatte, sier han.
I 2005 tok Lindvik med seg lederambisjonene til en hotellfagskole i Sveits. Siden har det gått raskt oppover.
Ifjor gikk han nesten direkte fra Nordic Choice-hotellkjedens interne traineeprogram til stillingen som hotellsjef ved det nystartede Quality Hotel Expo på Fornebu. Men ambisjonene stopper ikke der.
– Målet er å bli hotelldirektør innen to til tre år, sier Lindvik.
Forventer hodejegere
Med direktørambisjoner innen fylte 30 har Lindvik valgt riktig bransje.
– De gode kommer raskt til lederstillinger i hotellbransjen. Her er det mange muligheter hele tiden, også for de som ikke passer inn i et masterprogram på universitetet, sier Vibeke Hammer Madsen, direktør i Hovedorganisasjonen Virke.
Hun nevner hotell, restaurant og varehandel som bransjene med størst muligheter for rask, intern klatring oppover i systemet. Flat struktur og kraftig gjennomtrekk er to årsaker, interne «kjedeskoler» en annen.
– Tidligere ble de interne skolene sett på som en ulempe, en innlåsningsmekanismene der talentene blir for bundet til kjeden de kommer i. Men vi ser nå at det begynner å bli mer kjent hva slags generell kompetanse disse internopplæringene egentlig gir. Jeg tror vi i økende grad kommer til å se rekrutterere som kommer inn i slike bransjer for å se etter ledertalenter, sier Hammer Madsen.
92 mill og 150 ansatte
Etter at Frederik Lindvik returnerte til Norge i 2008 jobbet han blant annet i halvannet år som restaurant- og konferanseasvarlig ved Hotell Gabelshus. I 2011 fikk han plass ved Nordic Choice-kjedens interne opplæringsprogram for ledertalenter. Det siste stedet han var utplassert ved under traineeperioden var det nye konferansehotellet på Fornebu.
– Før sommeren ble plutselig hotellsjefjobben ledig. Jeg har jobbet lenge i bransjen, men var egentlig mest rettet mot restaurantdrift. Jeg har aldri vært resepsjonssjef engang. Men jeg så en stor mulighet – og tok den.
Nå er han sjef for et hotell med 150 ansatte og en omsetning på 92 millioner kroner i 2012 siden oppstarten i mars.
– Det har gått fort de siste fire-fem årene. Jeg har vært maks to år på samme sted. Frem til nå har jeg begynt å bli urolig etter ett år hvis jeg ikke finner nye utfordringer, sier Lindvik.
Derfor vil ikke 28-åringen sakke farten oppover karrierestigen ennå. Han vet han har gode muligheter til å bli direktør rundt fylte 30.
Ikke rulletrapp
– Hvorfor har du så hastverk med å stige i gradene?
– Det er ikke noe jeg må, men samtidig vet jeg at det er mulig å få til. Hvorfor ha hotellsjefjobb i seks år når man kan bli direktør etter tre? Det er en jobb der man har mer påvirkning, og hele tiden kan tenke stort og langsiktig, sier Lindvik.
Han understreker at det ikke er snakk om noen rulletrapp opp til toppen.
– Jeg må prestere over tid, og kunne vise til gode resultater hvis jeg skal nå målet om å bli direktør. Det er vanskelig når det går så fort som det har gjort til nå. Men jeg er innstilt på å jobbe hardt og ta de mulighetene som jeg får.
Roer forventningene på «direktørfabrikken»
Norsk hotellhøgskole i Stavanger blir på folkemunne kalt «direktørfabrikken». En undersøkelse fra 2010 blant tidligere studenter ved bachelorlinjen i hotelledelse viser at syv av ti hadde en form for lederstilling etter mellom ett og tre år i arbeidslivet. 22 prosent oppga å være «leder med resultatansvar», som direktør, daglig leder eller lignende. Nå må skolen dysse ned studentenes forventninger.
– Vi har mange ambisiøse studenter hos oss. De jobber mye både med studiene og ved siden av. Det gjør også at de har store forventninger til den dagen der er ferdig utdannet. Her har vi vært opptatt av å justere forventningene noe, sier Peter Schwarz, rådgiver og alumnikontakt ved Hotellhøgskolen, som i dag er en del av Universitetet i Stavanger.
– Ikke alle går rett i en lederstilling etter studiene, men de har fått et godt grunnlag for å gå i gradene, sier han.
Han mener utdannelsen er nyttig, selv om hotellkjedene også har interne opplegg for å kunne gå i gradene.
– Hotellene forutsetter et visst grunnlag før man kommer inn i interne traineeprogrammer. Fra oss vår de med seg god forståelse for bransjen, og har et godt utgangspunkt, sier Schwarz.
Les også:
Trener på å bli oljefond-leder
Mia(19) skulle ta et friår etter videregående
Fra videregående til finansbransjen
Solgte onepiecer for 72 millioner
Stine Åsland (29) hoppet av skolen og hadde 17 ansatte i en alder av 21 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.