17.600 norske studenter har for første gang sagt sin mening om studiet de går på. Resultatene publiseres i Studiebarometeret, som ble lansert mandag.
Les også: Studentenes dom over studiet de går på
Her kommer det også frem at studentene i gjennomsnitt bruker 27 timer i uken totalt på studiene - inkludert lesing, oppgaveskriving og forelesninger.
- Jeg må si jeg stusser over det tallet, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til DN Talent.
– Nå er riktignok også deltidsstudenter spurt, men flere heltidsstudenter oppgir at bare syv til åtte timer i uken er organisert, som for eksempel forelesning og annen aktivitet på skolen. Noen studenter er også nede i 17 timer i uken totalt. Hvis du er heltidsstudent og bare bruker 17 timer i uken, så er det veldig lite. Da forventer vi for lite av studentene, sier han.
Eva Grinde kommenterer: Ikke så slitsomt
Røe Isaksen viser også til at studentene svarer i undersøkelsen at de ikke føler at de får for mye arbeid.
– De har mer å gi. Når vi forventer mye av institusjonene, må også institusjonene kunne forvente mer av studentene, sier han.
Les også: Mangler over halvparten av studiene
Mandag var han invitert til frokostmøte i regi av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut), i anledning lanseringen av barometeret. Det var også leder Ola Rydje i Norsk studentorganisasjon (NSO), som kalte studentenes oppgitte tidsbruk «urovekkende» og «for dårlig» under sitt innlegg.
Rydje og Røe Isaksen er imidlertid ikke enige om hvem, eller hva, som har skylden.
– Noen studenter oppga å jobbe 17 timer i uken. Det er altfor lite, og da stilles det altfor lave krav. Men vi skal ikke ignorere at mange studenter må jobbe ved siden av studiene. Vi vil være heltidsstudenter, men rammevilkårene legger ikke til rette for det, sier Rydje og peker på studiestøtten som NSO mener er for lav.
Røe Isaksen sier jobbing ved siden av studiene «kan spille inn» på studentenes prioritering av tiden. Men:
– Dette kan ikke forklares med at de ikke har tid til å studere mer. Hvis de bruker 17 timer på studier i uken, som noen gjør, kan de jobbe over 20 timer før de når tariffestet arbeidsuke, sier han.
– Hva er konsekvensene av den lave tidsbruken?
– Jeg må ærlig innrømme at jeg må se nærmere på tallene, jeg synes det er så rart. Vi må se om det er noe feil her, eller om det faktisk er slik at studentene bare bruker 27 timer i snitt. Da er ikke det største problemet de som studerer 27 timer i uka, selv om det er lite, men det er enda mer bekymringsverdig at noen bruker langt mindre enn 27 timer i uken på å arbeide med studiene, sier Røe Isaksen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.