– Vi ser rett og slett at engelskkunnskapene er en skranke for studentene, de er for svake. Det påvirker gjennomføringsevnene deres, sier rektor Mari Sundli Tveit ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås.
Både ifjor og i år søkte de Kunnskapsdepartementet om lov til å innføre strengere karakterkrav ved opptak av studenter til det engelskspråklige bachelorprogrammet i internasjonale miljø- og utviklingsstudier.
Universitetet vil kreve at alle studentene som tas opp til denne linjen må minst ha karakteren fire i engelsk fra videregående.
Vanskelig kommunikasjon
– Undervisningen er på engelsk, med både norske og utenlandske studenter, og det er helt avgjørende at studentene kommer med god kunnskap fra videregående. Vi jobber mye tverrfaglig og i grupper, og vi ser at engelskkunnskapene er for svake i en kollokviesituasjon, sier Sundli Tveit.
Frem til nå har skolene bare kunnet innføre et spesifikt opptakskrav hvis Kunnskapsdepartementet godkjenner det, og forskriften om opptak endres. Ifjor gikk ikke NMBUs søknad gjennom.
Nå får de grønt lys. Det skal også flere skoler få fremover.
Tester ut
Kunnskapsdepartementet er i ferd med å sende ut et brev til alle institusjonene om at det skal bli lettere å innføre spesifikke opptakskrav. Man må fortsatt søke, men flere vil få grønt lys til å prøve ut ordningen et studieår eller to.
– Vi pålegger ingen å stille høyere krav, men for eksempel ved et tungt realfagsbasert masteropplegg er man avhengig av at studentene har en viss forkunnskap for å skape et godt fagmiljø, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til DN Talent.
– Det eneste vi må være obs på er at det ikke stilles høye krav overalt, så noen studenter ikke kommer inn noe sted, sier han.
– Hva er målet?
– For det første vil det i noen tilfeller føre til forskriftsendringer, slik at institusjonene kan innføre permanent strengere krav. Det har skjedd ved NTNU nå, som stiller ekstra mattekrav til de som blir tatt opp til sivilingeniørlinjene. For det andre er det viktig at institusjonene tar ansvar og jobber for å bedre kvaliteten på utdannelsen.
NTNU krever at søkere til sivilingeniørlinjene har minst karakteren fire i matematikk - i tillegg til å ha gjennomsnittskarakteren som trengs. Etter noen års testing ble ordningen permanent forrige studieår.
– Blir det et a-lag av institusjoner?
– Det er allerede forskjellige opptakskrav og karaktergrenser på institusjonene. Nå kan alle rekruttere de rette studentene, de som er gode i det de skal studere, sier Røe Isaksen.
Ser til NTNU
De nye karakterkravene i engelsk på NMBU gjelder fra neste studieår. Rektor Sundli Tveit er ikke fremmed for å innføre spesifikke opptakskrav på andre linjer.
– På linjen vi har søkt om er det helt opplagt at det vil påvirke hele studieløpet positivt. Du vil nok ha samme effekt på mange andre områder, jeg tror det kan være gunstig. Vi har vist til NTNUs mattekrav i søknaden vår, og ser positivt på det - selv om vi ikke har diskutert det ferdig, sier hun.
Skolene må søke om å få teste ordningen innen 15. oktober. Endringene vil gjeldende fra skolestart høsten 2015.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.