I år som ifjor kom realfag og tekniske fag høyt opp på listen over de mest populære studiene, viser tallene fra Samordna opptak som kom i dag.

- Jeg ser at det har vært en fin økning, og det er et resultat av mange års målrettet rekruttering til realfag. Dette er noe vi er veldig opptatt av, sier president Lise Lyngsnes Randeberg i Tekna.

Tekna er fagorganisasjon for folk med høyere utdanning innenfor teknologi og naturvitenskap.

 - De siste tre årene har Tekna brukt 12 millioner på rekruttering til realfag og teknologi, sier Randeberg.

Flere studieplasser

Tallen fra Samordna opptak gir oversikt over hvor mange som har søkt seg til de ulike studiene og studiestedene her i landet. Flere enn noen gang fikk denne uken tilbud om studieplass ved realfaglige og teknologiske studier.  I alt har 3710 studenter fått tilbud om å starte på realfagsstudier til høsten, en økning på rundt åtte prosent sammenlignet med ifjor, ifølge Kunnskapsdepartementet. I løpet av de siste fire årene har det vært en økning på rundt 40 prosent til slike fagretninger.

Randeberg tror det er flere grunner til at økningen fortsetter.

- Vi har vitensentrene og mange arrangementer for å få frem realfag tidlig for unge. Nå virker det. Og så tror jeg ungdommen hører på omtalen om emnet, og skjønner at det er et behov for arbeidskraft inn i yrkene, sier hun.

Lydhør ungdom

Også i arbeidsgiverforeningene NHO og Spekter er gleden stor over fortsatt økning til realfag.

- Vi har sett en økning av søkere til tekniske og realfag de siste årene, og vi er veldig glade for at denne trenden fortsetter, sier seniorrådgiver Tor Erik Groeng i kompetanseavdelingen i NHO.

Spekter mener det er positivt at det er stor pågang til yrker det blir behov for fremover.

- Listen viser at det er en god match mellom etterspørselen i markedet og de mest populære studieområdene, mener kommunikasjonsdirektør Gunnar Larsen i Spekter.

Arbeidstakerorganisasjonen Unio  er av samme oppfatning.

- Disse søkertallene er i tråd med vår tids utvikling, og det er bra, sier Unio-leder Anders Folkestad.

Han mener listene bærer bud om at ungdommen til en viss grad svarer på samfunnsdebatten og søker seg til yrker der det er arbeidsplasser.

- Det er umulig å vite hvordan samfunnet ser ut om fem år, men det ser ut som ungdommene er vel så gode som prognosemakerne til å spå det, mener han.

 

Disse områdene øker mest

Antall studietilbud. Rangert etter utvikling i prosent: