Kinas kamp mot korrupsjon rammer landets handelshøyskoler.

Offentlige ansatte er blitt oppfordret om å droppe ledelsesprogrammene «Executive MBA», en mastergrad i business og ledelse.

Kommunistpartiet karakteriserte disse programmene som «nettverksbygging i luksusomgivelser» og ikke utdannelse.

MBA I KINA. - Det er utfordrende å drive der MBA har fått et dårlig rykte, sier studiesjef for BIs MBA-program i Kina Sissel Hammerstrøm.
MBA I KINA. - Det er utfordrende å drive der MBA har fått et dårlig rykte, sier studiesjef for BIs MBA-program i Kina Sissel Hammerstrøm. (Foto: BI)
Handelshøyskolen BI driver et MBA-program ved Fudan University i Kina, og er dermed påvirket av situasjonen.

- Det er utfordrende å drive der MBA har fått et dårlig rykte. Vi har snart operert i dette markedet i 20 år, og vi ønsker den økende innstrammingen av korrupsjon velkommen. Det øker seriøsiteten i markedet og har bidratt til at de gode programmene overlever, sier studiesjef for programmet Sissel Hammerstrøm.

- De kinesiske programmene i markedet har hatt utfordringer med dette, men siden vi ikke har noen stipendordning og vårt program er det eneste på engelsk, har vi ikke så mange offentlige ansatte. De velger gjerne å ta det på kinesisk, fortsetter hun.

Studentene forsvinner

Ved hele Fudan-universitetet har 15 prosent av studentene som begynte i september, allerede droppet ut.

Ved de største handelshøyskolene skal mellom 15 og 30 prosent av studentene ha forsvunnet i høstsemesteret, ifølge Wall Street Journal.

Tre handelshøyskoler Financial Times har snakket med sier at mange «Executive MBA»-studenter som er med i kommunistpartiet har sluttet de siste ukene, eller har avslått tilbudet om stipend for å beskytte seg mot den intense anti-korrupsjons-kampanjen i Kina.

Hammerstrøm sier BI-programmet ikke har mistet studenter som følge av dette - tvert imot - men sier at skolen har opplevd at deler av bedriftsmarkedet ikke er interessert i å samarbeide.

- Det er fordi MBA er blitt et fy-ord. Noen oppfatter det som en gavepakke til de ansatte, i stedet for strategisk kompetanseheving. Og i noen tilfeller er det også rene gavepakker. Derfor er vi opptatt av å vise at det er kompetanseheving, sier hun.

BIs Fudan-MBA er det høyest rangerte MBA-programmet i Norden.

«Grenser til korrupsjon»

Hammerstrøm forklarer at noen offentlige ansatte i Kina blir tilbud gratisplasser på disse kursene, nettopp for å bygge nettverk og kunne samarbeide med entreprenører.

- Noen bedrifter betaler dessuten for at kunden deres skal ta det, og da grenser det til korrupsjon, sier Hammerstrøm.

- Er dette tilfellet for noen av studentene deres?

- Det er krevende å etterprøve hvor betalinger kommer fra,  men det er uansett viktig for oss å ikke inngå i korrupte løsninger, sier hun.

Topplederprogrammet hardest rammet

Cirka 5-8 prosent av alle «Executive MBA»-studenter i Kina er offentlig ansatte, og de fleste av disse får studiene finansiert av stipender fra landets handelshøyskoler.

BI har tidligere kjørt programmer for skole- og sportsledere i landet, men utdanner ikke offentlige ansatte idag. BI har aldri praktisert noen stipendordning der statsansatte får fritak fra studieavgift.

Hammerstrøm presiserer at kinesiske myndigheter er mest skeptiske til «Executive MBA», som er den dyreste og mest prestisjefulle graden, stort sett for toppledere.

BIs tilbud skal være et noe billigere deltidsprogram og mer egnet for mellomledere.

Hammerstrøm sier BI er svært nøye for å unngå å bli rammet.

- Det er viktig å involvere seg i rekrutteringen og markedsføringen av prosjektet, ellers kan du havne i denne fellen. Vi må ha kontroll på prosessen selv om vi opererer langt hjemmefra, sier hun.

Mer vanlig i Kina enn i Norge

I Norge er MBA forbundet med prestisje og ikke noe du nødvendigvis må ha som leder.

I både USA og Kina er det annerledes.

- Der er det nærmest påkrevd, sier Hammerstrøm.

Hun forteller at det blir vanskelige og vanskeligere for kinesere å få MBA-studier fullfinansiert, noe som er vanlig i Norge.

Prisen for en «Executive MBA» i Kina ligger på rundt 700.000 yuan (870.000 kroner).

Prisen for BIs MBA-program i Kina er cirka 360.000 kroner, med økning til nesten 450.000 fra juni 2015.

Les også:

NHH og BI rykker opp i ny rangering

Ville imponere foreldrene – møtte veggen

Mye glitter, lite glam  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.