NTNU og St Olavs hospital får 40 millioner kroner av milliardær og investor Trond Mohn. Pengene skal gå til utstyr som skal brukes i forskning på, og diagnostisering av, blant annet prostatakreft.
Lillejulaften delte Mohns familieselskap Wimoh bort sin hittil største julegave, da Bergen forskningsstiftelse fikk én milliard kroner.
I januar skrev DN at Mohn selger fem tankskip og frigjør ytterligere 1,5 milliarder kroner som skal brukes til gode formål.
Nå er én av gavesjekkene sendt i retning Trondheim.
Sparer 15.000 kroner per dose
Universitetet og sykehuset i Trøndelag kan nå planlegge å kjøpe inn en cyklotron til 40 millioner kroner. Dette er en partikkelakselerator som lager radioaktive stoffer. Disse sporstoffene brukes i såkalte PET-undersøkelser av kreftpasienter.
I dag må forskerne og legene i Trondheim kjøpe det radioaktive stoffet fra Oslo, sende det med fly til Trondheim og ta det i bruk raskt - før det ikke er radioaktivt lenger.
– Når vi kan lage sporstoffet i Trondheim betyr det en enorm kostnadsreduksjon for oss. Én pasientdose koster 30.000 kroner. Halvparten av dette er transportkostnader, sier NTNU-professor Tone Frost Bathen.
I tillegg til å halvere kostnadene, løser cyklotronen også et logistikkproblem, sier hun. Det radioaktive stoffet er nemlig ferskvare med kort halveringstid.
– I dag er det en utfordring med tanke på logistikken. Vi må kjøpe fire doser på én gang og frakte dem fra Oslo. Det betyr at vi må ha fire pasienter på samme dag som får injusert sporstoffet. Hvis vi må vente lenger er ikke stoffet radioaktivt lenger, og vi har kastet penger ut av vinduet, sier Bathen.
Åpner nye forskningsfelt
Lege og stipendiat Brage Krüger-Stokke ved St Olavs hospital sier de nå også kan være med å utvikle den såkalte PET MR-teknologien.
– Med enklere tilgang på sporstoff får vi jobbet med flere prosjekter parallelt. Nå får vi tilgang på flere typer sporstoffer enn vi har i dag, som kan brukes på andre typer pasienter. Det åpner nye forskningsfelt hos oss, sier Stokke.
Det er i dag rundt 20 personer fra NTNU og St Olav som deltar i prostatakreft-prosjektet.
– Vi er veldig takknemlige for gaven. Å kunne produsere det radioaktive stoffet lokalt gir nye og spennende muligheter for forskningsprosjekter. Dette er forskning som kan gi bedre metoder for diagnostisering av blant annet kreft, sier Gunnar Bovim, rektor ved NTNU, i en pressemelding.
Trond Mohn er kjent for å dele ut sjekker til alt fra stiftelser, fotballklubbene Brann og Tromsø, tankesmien Agenda og hardt trengende.
I forbindelse med «julegaven» til Bergen forskningsstiftelse gjorde Mohn opp status og sa at det til sammen var blitt gitt tre milliarder kroner fra ham i årenes løp.
Mohn har gitt over 700 millioner i pengegaver til forskjellige formål innen utdannelse, forskning og idrett. I forrige uke takket han ja til å bli æresdoktor ved Universitetet i Tromsø.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.