Hun har stø kurs mot stasjonen der de gigantiske nøstene av aluminiumstråd skal pakkes. Farter forbi støpeovnene, gjennom kontrollrommet, enser ikke de tre mannebladene med forsidedamer som ligger på pausebordet, men tre parkerte trucker i trådstøperiet kan hun ikke overse. Inga Marie Strømmen Larsen (29) bråstopper.
– Se så vakkert. Rygget inn, helt på linje. Sånn skal det være overalt.
Larsens jobb på Hydro-anlegget på Karmøy er å sørge for at alle ledd i aluminiumsproduksjonen er så effektive og ufeilbarlige som mulig. At truckene er rygget inn og helt på linje, for eksempel.
Ifjor sommer kom 29-åringen til en nybegynnerstilling på Karmøy med en fersk mastergrad i prosessteknologi fra Høgskolen i Telemark. Det såkalte graduate-programmet i Hydro lar unge prøve seg i ulike deler av produksjonen det første året i jobb. I år har 900 søkt seg til programmet, som er en dobling fra ifjor.
Hydro rennes også ned av studenter som vil ha sommerjobb i industrien. I år har over 1400 studenter søkt på 23 praktikantstillinger, såkalte internships, i sommer. Det er 61 søkere per stilling, en økning på 30 prosent sammenlignet med ifjor og ny rekord.
Mot strømmen
Lav oljepris og kronekurs betyr gode tider for eksportbedriften Hydro. Oljenedturen har dessuten positiv effekt på søknadsbunken.
– Vi merker generelt en større pågang, både fra studenter, nyutdannede og erfarne ingeniører. De nyutdannede kommer nok fordi vi går motstrøms med tanke på den økonomiske utviklingen i oljeselskapene, og fordi vi satser på en grønnere industri, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.
– Etter finanskrisen var det veldig tøffe tider i Hydro og aluminiumsindustrien generelt. I forbindelse med omstruktureringene vi måtte gjøre da var det mange som flyttet over fra oss til oljeindustrien. Nå ser vi at mange av dem kommer tilbake, i tillegg til at flere nyutdannede søker til oss, sier han.
Statoil mindre populært
Statoil har fått færre søkere til sommerjobb i år, fra rundt 6800 ifjor til 5500 søkere i år. Det er en nedgang på 20 prosent.
– Vi er fortsatt midt i rekrutteringsprosessen, men ambisjonen er å opprettholde det høye antallet sommerjobber som tidligere år. Vi hadde rundt 350 studenter i 2014, sier rekrutteringssjef Tone Rognstad i Statoil.
Hun vil ikke spekulere i hvorfor søkertallet går ned.
– Vi har ingen underliggende data som støtter opp under en forklaring på hvorfor vi ser en endring i søkermassen, men gleder oss over svært mange gode og relevante kandidater, sier Rognstad.
Pressesjef Anne Cecilie Lund-Andersen i Aker Solutions sier søknadsprosessen ikke er ferdig og vil ikke oppgi søkertall, men opplyser at det blir færre sommerjobber i år.
– Aker Solutions vil utlyse sommerjobber i et noe begrenset omfang for 2015. Dette i lys av tilpasningene vi har gjort på bemanningssiden i løpet av 2014, sier hun.
«Ryktene går fort»
Inga Marie Larsen sier en del av medstudentene i Porsgrunn siktet seg inn mot undervannsteknologi og oljebransjen. Hun kan godt forstå at flere etterhvert ser mot alternative bransjer og jobbmarkeder.
– Ryktene går fort på studiestedet. Folk snakker om det med én gang en bedrift ikke er på karrieredagen, for eksempel.
Selv var det kontorskrekken som trakk henne til Karmøy.
– Jeg ville ha muligheten til å være ute i selve produksjonen, ikke bare sitte på et kontor, sier hun.
Meld deg på DN Talents nyhetsbrev og følg oss på Facebook for å holde deg oppdatert på student- og karrierenyheter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.