– Jeg skulle lage en barnebluse og fikk beskjed av læreren om å «slå opp på en side i boken». Så ventet jeg i fire timer på å få hjelp. Jeg kunne like godt sittet hjemme med bøkene og klødd meg i hodet, sier Maria-Julia Ødegaard (25).
Ødegaard sluttet på moteskolen Esmod ifjor høst. Hun hadde valgt barneklær som spesialfelt tredje året, men opplevde at ingen lærere kunne veilede henne. Ødegaard forteller om en hverdag med få og overbelastede lærere som sjelden ble erstattet med vikarer da de ble syke. Og frustrerte studenter som mener de ikke fikk undervisningen de hadde krav på.
Mistet Esmod-navnet
Nå er det full krise ved skolen. Lærere har forsvunnet i hopetall, og skolen har mistet retten til å bruke Esmod-navnet. Selskapet Moteskolen as eies av rektor Geir Nordli, som har hatt en franchiseavtale med Esmod, et internasjonalt, anerkjent nettverk av motedesignskoler.
Nå har Esmods hovedkontor i Paris valgt å bryte samarbeidet, etter blant annet å ha fått klager på kvaliteten fra lærere og studenter ved den norske skolen.
Engasjerer advokat
DN har vært i kontakt med flere studenter som er misfornøyde med undervisningen. De forteller om et læringsmiljø preget av «kaos og interne konflikter i ledelsen», med mangelfull undervisning og mange lærere som er sykmeldte eller er sagt opp.
Nå har 55 av skolens 83 studenter gått sammen for å få advokathjelp til å rette krav mot skolen.
– Ut ifra våre klienters beskrivelse av situasjonen og den dokumentasjon som er blitt fremlagt, kan vi ikke se at elevene har fått den tjenesten de har betalt for og normalt kan vente av en skole, sier advokat Ida Kristine Lothe i Advokatfirmaet Hjort.
Studieavgiften ved privatskolen er på 90.000 kroner i året. I tillegg kommer utgifter til studiereiser og kleskolleksjoner. Etter fullført utdannelse sitter studentene igjen med en halv million i studielån.
Har du tips om saken? Send en epost til talent@dn.no
Oppgitt over undervisningen
James Lazar Braathen (40) var avgangselev våren 2013.
– Vi betalte mye penger, men fikk ikke undervisningen vi ble lovet. Noen ganger hadde vi ingen lærer, så vi måtte klare oss mye alene. Vi betalte for å sitte på en stol. Hvis jeg hadde visst hvordan det kom til å bli, hadde jeg ikke begynt på Esmod. Men jeg var sterk, flink til å stå på egne ben og hadde noen gode lærere som støttet meg, sier han.
DN kjenner til at mange studenter har sluttet fordi de opplevde bråk og mangelfull oppfølging. I oversikten over studietilbudet til privatskolen står det at studentene kan velge mellom spesialfeltene dame, herre, pels og barn i tredjeklasse. Men studentene hevder samtlige lærere mangler spesialkompetanse i alt annet enn damesøm.
Antallet lærere ved skolen er de siste årene kraftig redusert. Nå er det kun fem lærere tilknyttet skolen. To av disse har vært sykmeldt siden januar. DN har snakket med flere lærere som forteller om høyt arbeidspress og langvarige konflikter med skolens rektor. Tom Lindgren, mangeårig lærer ved Esmod, har ikke problemer med å forstå studentenes frustrasjon.
– Jeg ønsker ikke å komme med karakteristikker av ledelsen, men det er ikke vanskelig å forstå at mange studenter har vært frustrerte, sier han.
Les også:
LO ut mot ledelsen
En rekke av skolens lærere har kontaktet LO for å få hjelp til å håndtere konflikter med ledelsen. Terje Moen, nestleder i Skolenes Landsforbund, mener skolens ledelse har sviktet.
– Arbeidsmiljøet ved skolen har vært helt forferdelig. Det har vært bråk og konflikter mellom majoriteten av lærerne og ledelsen i lang tid. Her har ledelsen sviktet i alle ledd. Mitt inntrykk er at rektor har drevet dårlig personalbehandling. Skolen har også vært dårlig driftet.
Han er ikke overrasket over at studentene får advokathjelp.
– Frafallet av lærere har gått utover undervisningen. Ledelsen har mer eller mindre tatt over all opplæring etter at Esmod Paris sa opp kontrakten.
Esmod-rektor Geir Nordli avviser kritikken.
– De ansatte har dessverre påvirket studenter. Flesteparten av studentene har ytret at de er fornøyde. Det viser også tilbakemeldingsskjemaet studenter anonymt har gitt til skolen. Alle våre lærere har Esmod-utdanning eller lignende, og vi underviser alltid etter Esmods metoder i tillegg til våre egne, sier rekoren.
– Det er undervisning og veiledning i klasserommet hver dag mellom 09.00 og 16.00, sier Nordli, som påpeker at skolen også har en spesialist innen herresøm.
– 55 studenter har engasjert advokat og vurderer erstatningskrav mot skolen?
– Vi har hatt møter med studenter og har behandlet klagen i styret. Vi har vurdert alle rutiner og mener vi har fulgt Nokut og Esmods retningslinjer. Vi har hatt flere lærere enn hva som er påkrevd i undervisningen – halvannen lærer på under 30 studenter, sier Nordli.
Nokut er et statlig organ for kvalitetssikring av utdanningsinstitusjoner i Norge.
Esmod Paris har ikke svart på DNs henvendelser.
Nordlis forklaring på bruddet med Esmod er at visjonene har vært forskjellige.
– Vi er opptatt av å ta vare på alle tradisjoner, men vi utdanner folk til en skandinavisk og internasjonal bransje, sier Nordli.
Han bekrefter at det i 2014 har vært en arbeidskonflikt på skolen som førte til at to ansatte sa opp stillingene sine. Ifølge rektoren opphørte konfliktene etter dette.
– Hva mener du er årsaken til konfliktene som har preget det siste skoleåret?
– For flere har det vært vanskelig å forstå at vi må følge utviklingen til bransjen. Vi er opptatt av å drive en skole der de fleste studenter faktisk får jobb. Da vi tok over driften, var det kun én som fikk jobb rett etter utdannelse. De siste årene har vi hatt i gjennomsnitt mellom 20 og 30 jobbtilbud til diplomstudenter hvert år.
Han presiserer at han ikke har hørt noe om misnøyen fra styrets studentrepresentant eller fra mangeårig lærer Tom Lindgren. Nordli er oppført som daglig leder og styreleder for moteskolen, hvor det har vært hyppige utskiftninger. Siden 2013 er det registrert seks endringer av styremedlemmer.
Kontrakten med Esmod forbyr ham å starte et nytt undervisningstilbud under Moteskolen as det kommende året. Nordli sier han ikke har tatt standpunkt til hva som skjer etter karantenetiden.
Les også: - Jeg kommer til å følge tett med på nye Esmod Oslo
Tidligere lærer tar over navnet
Når Geir Nordli mister franchiserettighetene 1. juli, står tidligere student og lærer ved skolen, Elinor Johanne Hess, klar til å overta Esmod-navnet. Hess har inngått avtale med Esmod International om å overta driften fra 1. juli. Med seg på laget får hun blant annet grunnlegger og mangeårig leder av Esmod Oslo, Nils-Christian Ihlen-Hansen.
– Ambisjonen er å heve kvaliteten slik at Oslo-filialen igjen når et tilfredsstillende internasjonalt nivå. Esmod Oslo holdt et høyt faglig og kreativt nivå under ledelse av Nils-Christian Ihlen-Hansen. Vi skal tilbake dit, sier Hess.
Hun sa opp sin lærerstilling som følge av faglig uenighet med skolens ledelse.
– Undervisningsopplegget var avvikende fra det Esmod står for. Jeg kunne ikke lenger kunne stå inne for undervisningsopplegget og ledelsens holdning til håndverket, sier Hess, som selv utdannet ved Esmod.
– Kommer du til å legge opp et annet undervisningsopplegg enn det som var tilfelle under Geir Nordlis ledelse?
– Studentene vil merke store endringer. Vi kommer til å undervise etter Esmods system og metoder, sier hun.
Tidligere student Maria-Julia Ødegaard (25) droppet ut i tredjeklasse. Hun har bestemt seg for å gi Esmod en ny sjanse til høsten.
– Jeg tror skolen kommer til å være i trygge hender, sier Ødegaard.
Nordli er ikke enig i den faglige kritikken.
– Hva synes du om at flere tidligere lærere blir med Elinor Hess’ nye «lag»?
– For meg er det helt uproblematisk. Jeg ønsker dem bare lykke til med sine versjoner og sine ting, sier Nordli.
Meld deg på DN Talents nyhetsbrev og følg oss på Facebook for å holde deg oppdatert på student- og karrierenyheter.
– Fortvilte studenter ringer meg
- Fortvilte studenter ringer meg hver dag. Jeg har flere studenter som kommer til meg på jobb og får hjelp, enn som får hjelp på skolen, sier Dorte Hansen.
Hun er tidligere student, lærer og vikar på Esmod. Nå driver hun et designselskap på Tjuvholmen, og får stadig besøk av avgangselever som trenger hjelp med kolleksjonene sine. Hansen skulle egentlig være en av de betalte konsulentene på Esmod nå – det trodde hun ihvertfall.
Ifjor høst deltok hun på en presentasjon av lærere som skulle være der hele skoleåret, men siden presentasjonen har ikke Hansen hørt fra skolen.
Nå er hun dypt fortvilet over situasjonen som har oppstått og bekymret over ryktet til skolen.
– Flere lærere som er blitt ansatt har aldri vært i bransjen, så hvordan kan de lære bort da? spør Hansen.
Rektor Geir Nordli avviser at studentene ikke har fått hjelpen de har krav på.
Les også på DN.no/talent:
Her fikk «alle» jobb før de var ferdigstudert
Her er årets mest populære studier
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.