Handelshøyskolen BIs kan se tilbake på et godt økonomisk fjorår. Med en salgsinntekt på 1,4 milliarder kroner hadde den privat handelshøyskolen omtrent stabil omsetning sammenlignet med 2013-tallene, men resultatet har fått et løft.
Stiftelsen leverte ifjor et resultat før skatt på 112 millioner kroner, mot 74 millioner i 2013.
Rektor Inge Jan Henjesand forklarer overskuddet med fortjeneste ved salg av en skole i Litauen og reduserte pensjonskostnader etter endringer hos Statens Pensjonskasse.
Les også: Halvparten er «fremragende»
Bruker overskudd på digitaleksamen
BI-rektoren har digitale planer for bruken av overskuddet.
- Neste år etableres det et permanent «Assessment center» for gjennomføring av digitalte eksamener i våre egne lokaler. I tillegg vil overskuddet gå med til å styrke vår faglige stab, sier han.
Høsten 2014 ble cirka 95 prosent av alle hjemmeeksamener, fagoppgaver og prosjektoppgaver ved BI levert digitalt. Totalt dreier dette seg om cirka 12.500 karakterer fordelt på 82 ulike eksamener.
I 2015 har BI også gjennomført to piloter hvor skoleeksamener ble gjennomført heldigitalt, noe som skal implemeneteres i større skala senere.
Les også: Slik gikk det med BI-studentene
Rekordmange søkere
BI har cirka 20.000 studenter tilsammen i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand. De betaler rundt 60.000 kroner per år, avhengig av hvilken utdannelse de tar.
I år har BI mottatt rekordmange søknader, og de mest populære studieretningene er bachelor i økonomi og administrasjon, etterfulgt av eiendomsmegling og master i Business and Economics.
Én milliard fra studentene
Tilsammen sto studentenes skolepenger for én milliard kroner av privatskolens omsetning ifjor. Statsstøtten fra Kunnskapsdepartementet utgjorde litt over en kvart milliard i fjor. Det er 18,3 prosent av driftsinntektene.
- Da et felles finansieringssystem ble opprettet, ble det besluttet at produksjonsstøtten vi mottar kun er 30 prosent av hva den ville vært hvis vi var offentlig eiet skole. Dette fordi studentene våre betaler studieavgift. BI har økning i statsstøtten fordi vi har god utvikling i både student- og forskningsproduksjon, sier Henjesand.
Les også:
Her er årets mest populære studier
Halvparten er «fremragende» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.