Regjeringen foreslår 2200 nye studentboliger i statsbudsjettet for 2016.

– Hver enkelt studentbolig som bygges er med på å sikre flere gode boforhold og bedret økonomi for studentene. Vi er glade for at regjeringen fortsetter prioritere studentboliger, sier Therese Eia Lerøen, leder av Norsk studentorganisasjon (NSO) i en pressemelding.

Therese Eia Lerøen, leder av Norsk studentorganisasjon.
Therese Eia Lerøen, leder av Norsk studentorganisasjon. (Foto: Adrian Nielsen)
Ifølge Studentsamskipnaden i Oslo sto 3.865 studenter i kø for å få bolig i hovedstaden før skolestart i år.

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til studentboliger med rundt 300 millioner kroner i 2016.

Les også: Tusenvis av studenter i boligkø i hovedstaden  

Regjeringen foreslår også en justering av studiestøtten som vil gi studentene 316 kroner mer i måneden. Studiestøtten øker med 3,1 prosent til 10.408 kroner i måneden.

I dag får studentene 100.920 kroner årlig i lån og stipend fra Lånekassen.

Les også: Bør du binde den rekordlave studielånsrenten?

Studentene ønsket seg at studiestøtten knyttes til grunnbeløpet i folketrygden (G), økes til 1,5G og fordeles over 11 måneder. Lerøen er skuffet over regjeringens forslag til statsbudsjett, og mener det er for lite ambisiøst.

– Forslaget sørger for at studentene ikke får dårligere råd til neste år, men det burde strengt tatt være en selvfølge, sier hun.

Kunnskapsdepartementet sier i en pressemelding studentnee får mer å rutte med fordi forventet prisvekst er på 2,5 prosent, mens studiestøtten økes med 3,1 prosent.

Øker egenandelen på reisestøtte

Regjeringa foreslår å øke egendanelen til studenter ved hjemreise med 500 kroner.

– Vi mener det er viktigere å prioritere flere studentboliger og høyere studiestøtte fremfor tilskudd til hjemreise for voksne studenter, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en pressemelding.

I dag trekker Lånekassen fra en egenandel på 2745 kroner per undervisningsår av beløpet man kan få som reisestipend i Norge og resten av Norden. Regjeringen foreslår dermed å øke egenandelen til 3245 kroner.

For studenter som tar utdannelsen i land utenfor Norden er det ulike satser og maksbeløp. 70 prosent av reisetilskuddet blir i dag gitt som stipend, og 30 prosent er lån.

Les også: Smutthullet som gjør utenlandsstudiene billigere

 

Les også:

Venter betydelig større arbeidsledighet  

Regjeringen tror oljeprisen stiger

Neste år går Norge med underskudd  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.