Regjeringen legger til 100 millioner i potten for fusjonsarbeid blant universiteter og høgskoler, og bevilger totalt 175 millioner i 2016.
— Vi vet at sammenslåinger koster – derfor prioriterer vi universitetene og høgskolene i budsjettet, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding fra departementet.
Les også: Student? Dette betyr statsbudsjettet for deg
Prislapp på 125 mill.
Universiteter og høgskoler som er i fusjonsprosesser får dermed litt mer å rutte med til dette arbeidet i 2016 enn de har hatt i 2015.
Høgskolen i Harstad og Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet (UiT) fusjonerer 1. januar 2016 og sistnevnte anslår at fusjonen har en prislapp på rundt 125 millioner kroner.
- Kommer til å koste mer
UiT-rektor Anne Husebekk er ikke særlig imponert over bevilgningen.
- Vi tror det kommer til å koste mye mer. Én ting er det praktiske og tekniske, men her er det snakk om å heve høyskoler til universitetsnivå. Dette bør derfor gjenspeiles i statsbudsjettet over flere år, sier hun.
- Hadde vår institusjon fått 50 millioner alene neste år, hadde vi fått et bedre utgangspunkt for å lykkes. Det er et minimum av hva vi trenger når vi får ti campus å betjene og skal heve fagmiljøer, sier hun og legger til at det er positivt at bevilgningen likevel økes fra regjeringens side.
I år mottok universitetet 11 millioner kroner.
Les også: 100 millioner til realfag
NTNU-fusjon til 250 mill.
NTNU-fusjonen alene er beregnet å koste 250 millioner kroner over tre år.
Universitetet blir landets største når fusjonen med Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST), Høgskolen i Ålesund og Høgskolen i Gjøvik blir en realitet 1.januar 2016.
Prorektor for forskning og rektors stedfortreder Kari Melby mener regjeringens forslag til budsjett er positivt for fusjonen.
- Vi vet at fusjoner er krevende og kostbare, så vi er glade for at regjeringen øker bevilgningen. Vi ser budsjettet som en erkjennelse på at det er kostbart. Utgiftene går over noen år, så vi har en forventning om at dette følges opp de neste årene, sier hun.
- Hva legger du i «følges opp»?
- Vi forventer å få hjelp til fusjonen også i årene som kommer.
Melby vil ikke kommentere summen ytterligere.
Vil hjelpe universitetene
- Vil undervurderer ikke at dette koster mye, ikke minst i energi og arbeidskraft, sier statssekretær i Kunnskapsdepartementet Bjørn Haugstad.
- Vi har varige midler, så hvis vi mener det er nødvendig i 2017, vil vi også prioritere det da. 175 milllioner kroner er ikke nødvendigvis det endelig svaret på de økonomiske utfordringene for å få dette på plass, fortsetter han.
Haugstad er enig med Husebekk i at ytterligere kompetanseheving er nødvendig.
- Og det skal vi være med å finanisere. Et grep er økning av stipendiatstillinger. I det ligger det et betydelig bidrag til kompetanseheving, ikke minst ved dagens høyskoler som blir en del av et universitet.
Les også:
NTNU blir landets største universitet
Minst åtte høyskoler forsvinner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.