Klokken 09.00 i morges troppet Konkurransetilsynet opp i Telenors lokaler på Fornebu.

- Vi sitter på konkret informasjon som gjør at vi har grunnlag til å gå til inspeksjon, og vi mener det er nødvendig å gjøre det for å belyse saken. Først da får vi bekreftet eller avkreftet brudd på konkurransereglene, sier ESA-direktør Per Andreas Bjørgan til DN.no etter at Eftas overvåkningsorgan Esa tirsdag morgen gjennomførte en razzia i Telenors hovedkvarter på Fornebu på jakt etter dokumenter, korrespondanse, avtaler og strategidokumenter.

Bjørgan vil ikke si om informasjonen Eftas overvåkingsorgan har skyldes tips eller om Esa har fått tak i informasjonen på andre måter.

Esa gransker Telenor for brudd på konkurranseloven i mobilmarkedet både som grossist og som tilbyder av produkter til sluttbrukere.

- I grossistmarkedet selger Telenor som nettverkseier tilgang til sitt nettverk til andre mobiltelefonselskaper og det kan være mulige overtredelser der, konkurransebegrensende avtaler eller misbruk av dominerende stilling som kan ha gitt seg utslag i forskjellige typer konkurransebegrensende samarbeid eller handlinger. Det kan være snakk om diskriminerende priser, eksklusiv kjøpsplikt eller urimelig høye priser. Det er vanskelig å være mer spesifikk enn dette. Det vi ser etter er Telenors avtaler og opptreden, sier Bjørgan.

- Telenor er også en aktør i detaljmarkedet, som selger av mobiltelefontjenester til sluttbrukere, så vi ser også på avtaler og avtalevilkår der, legger han til.

Norges-sjef Berit Svendsen i Telenor bekrefter også overfor TV2 tirsdag ettermiddag at undersøkelsene dreier seg om sluttbrukerpriser og grossistpriser.

company:tel

Kan bety bot på 10 milliarder
Bjørgan forteller at i denne typen konkurransesaker har ESA hjemmel til å kreve at konkurransebegrensende tiltak avsluttes og at de kan ilegge bøter. Store bøter.

- Absolutt øvre grense for bøter er ti prosent av selskapets totale omsetning, men i de aller fleste sakene ligger bøtene på et lavere nivå, understreker Bjørgan.

- Boten utmåles i hver enkelt sak, noen saker avsluttes uten bøter, i noen tilfeller ilegges det symbolske bøter og noen ganger ilegges det høye bøter. Det kommer an på den konkrete hendelsen, hvor alvorlig den er og hvor lenge det har pågått, sier han.

Telenor omsatte i 2011 for 98,5 milliarder kroner. Telenor risikerer dermed i verste fall en bot på inntil ti milliarder kroner hvis Esa kommer frem til at Telenor har brutt konkurransereglene.

Les mer her: Razzia i Telenors lokaler på Fornebu

Telenor har tettet India-sluket (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.