Med andre ord; ikke bli overrasket om du finner "korket" vin hvor flasken har skrukork!
Ønolog Pascal Chatonnet og et team fra Excell-laboratoriet i Merignac i Frankrike fant nemlig at nivået av TCA og TeCA (som i alle år har fått skylden for "korksmaken") ofte var fraværende eller nesten ikke-eksisterende i mange av vinene de undersøkte som hadde " korksmak".
Slekning får skylda
Forskerne legger nå skylden på "slekningen" TBA. Mens TCA kommer fra korken kommer TBA til vinen fra helt andre kilder og kan i følge forskerne oppdages allerede under selve vinmakingen.
Ifølge det britiske vinmagasinet Decanter kan TBA forårsake " korket" vin ved konsentrasjoner helt ned til fire nanogram per liter vin. Gode vinsmakere skal kunne oppdage det ved enda lavere konsentrasjoner.
Mange forurensningskilder
Hvordan forurenses så vinen? Har man brukt visse plantesprøytemidler i vinmarken kan nedbrytningen av disse forårsake "korksmak" i vinen. Det samme kan overbruk av blekemidler når man vansker produksjonslokalene. Selv "moderne" luftforurensning kan føre til den ubehagelige duften og smaken. Om ikke det er nok kan TBA finnes i produksjonslokalene, alt ettersom hvilke bygningsmaterialer man har brukt. Både eiketønner, plastikk og korker tar lett til seg TBA, og dermed får man forurenset vin.
Hele undersøkelsen vil bli publisert i the Journal of Agricultural and Food Chemistry.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.