DN.no skriver i dag om dårlig sikkerhet og ukultur i Statoil. Statoil-ansatte er redde for å jobbe offshore på grunn av dårlig vedlikehold.

Les også: Livredd på sokkelen

- Vi har bekreftet at vi har et høyere etterslep på vedlikehold av sikkerhetskritisk utstyr enn vi ønsker og det arbeider vi for å redusere. Det har høy prioritet. Hvor stort det sikkerhetskritiske etterslepet er eller det totale etterslepet på vedlikehold er ikke tall vi går ut med, sier informasjonsjef Gisle Johanson i Statoil.

Han avviser at det er systematiske forskjeller i vedlikeholdet mellom tidligere Hydro-plattformer og Statoil-plattformer.

- Vi har et høyt sikkerhetsnivå på alle våre plattformer og vi har like kriterier og prinsipper for planlegging og gjennomføring av vedlikehold og måling av sikkerhetstilstanden på anleggene. Det vil alltid være noen forskjeller mellom de ulike plattformene, men det er ikke noe grunnlag for å si at det er noen systematiske forskjeller mellom eks-Hydro-plattformer og Statoils. Det baserer jeg blant annet på alvorlige hendelser som inntreffer, etterslep av vedlikehold, sikkerhetskritiske feil og anleggenes oppetid. Ser vi på disse parametrene ser vi at det er forskjeller, men ikke systematiske forskjeller som det blir påstått. Vi jobber for å få alle installasjonene opp på et høyt nivå på alle disse måleparametrene, sier Johanson som er Statoils informasjonssjef på området Undersøkelse og produksjon Norge.

- At Statoil-ansatte sier de er redde for å jobbe offshore, er det noe som bekymrer Statoil?

- Det er påstander jeg ikke er kjent med. Er det slik at ansatte som jobber på installasjonene våre opplever frykt og redsel er det viktig å ta det opp med kollegaer, verneombud og sin nærmeste leder. Åpenhet er en av Statoils verdier. Åpenhet er ikke minst en forutsetning for godt sikkerhetsarbeid, sier Johanson.

Han forklarer at Statoil er opptatt av å ha en åpen kultur.

- Og vi opplever også at vi har det. Vi ønsker en lav terskel for å rapportere uønskede hendelser og uønskede forhold. I år er det så langt rapportert over 11.000 uønskede forhold på sokkelen, så vi opplever at vi har en lav terskel. Det er en av bærebjelkene i sikkerhetsarbeidet at slike rapporter kommer frem i lyset. Det er heller ingen systematiske ulikheter i rapporteringene fra installasjonene om det er eks-Hydro eller Statoil-installasjoner.

- 11.000 uønskede forhold fordelt på rundt 35 offshorefelt høres mye ut?

- Det er snakk om uønskede forhold, som er mindre alvorlig enn kategorien "alvorlige hendelser" som vi har hatt 42 av i år. De 11.000 uønskede forholdene er ting som kan ha relevans i forhold til HMS og som det bør ryddes opp i. Det fanger opp veldig mye og det er lav terskel for å rapportere det inn. Det omfatter uønskede tilstander som gjenglemt utstyr på anlegget som ligger på et sted hvor det muligens kan falle ned og forårsake skade, eller at noen får rusk på øyet som krever bruk av reseptbelagte medikamenter, forklarer Johanson.

Les også : - Det er noe toskeskap

Livredd på sokkelen

Misfornøyde med Hydro-kulturen


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.