Alles øyne er denne uken rettet mot den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten, som kan komme til å vise det første positive sysselsettingsveksttallet på to år.
Les også: Ukens viktigste tall
"1937-følelsen"
I sin spalte i søndagsutgaven i New York Times skriver Paul Krugman, vinner av Riksbankens økonomipris til Alfred Nobels minne i 2008, at arbeidsmarkedet i USA nå kan vise vekst igjen.
I innlegget, som han kaller "1937-følelsen", påpeker han at sterkere sysselsettingstall vil øke presset på Fed om å trekke tilbake den ekstraordinære likviditeten som er gitt fra myndighetene.
Men han advarer sentralbanken mot å gi etter.
For tidlig exit av likviditetstiltakene og innstramming av pengepolitikken kan skape en skummel utvikling i økonomien i 2010, skriver Krugman.
"Hvis de hører på de oppfordringene vil vi gjenta den store feilen fra 1937", skriver han, og viser til at Fed og daværende president Franklin Roosevelt bestemte at Den store depresjonen var over og at det var på tide at økonomien "kastet krykkene".
Offentlig forbruk ble redusert og pengepolitikken ble strammet, og økonomien falt tilbake i en ny resesjon.
Hvis ikke blir 2010 et år som startet med feilaktig økonomisk håp og endte i sorg. Paul Krugman
Fra håp til sorg
Han mener Kongressen burde tilført ny stimuli for flere måneder siden, når det ble tydelig at resesjonen ville bli både dypere og mer langvarig enn tidligere antatt. Og nå rettes i tillegg fokuset rundt Fed ensidig mot behovet for exit-strategier.
- Vil Fed oppdage, før det er for sent, at arbeidet med å motvirke den økonomiske nedgangen ikke er over? Vil Kongressen gjøre det samme? Hvis ikke blir 2010 et år som startet med feilaktig økonomisk håp og endte i sorg, avslutter Krugman.
Usikkerhet
Krugman påpeker imidlertid at både Ben Bernanke og Christina Romer, som leder president Barack Obamas økonomiske råd, er elever av Den store depresjonen. Romer har tidligere advart mot å rekonstruere situasjonen fra 1937, "men de som husker fortiden gjentar den likevel av og til", skriver økonomen.
Han viser videre til usikre fundamentaler i den økonomiske situasjonen.
"Veksten det seneste tiåret har vært drevet av boligpris-boomen og kraftig vekst i privatforbruket. Ingen av disse kommer tilbake. (..) Hva er igjen? En boom i bedriftsinvesteringene ville vært virkelig nyttig nå. Men det er vanskelig å se hvor en slik boom skulle komme fra".
Eksport ventes heller ikke å bidra stort, og effekten av stimulitiltakene vil toppe ut i midten av 2010, for deretter å avta. Alt for tidlig, ifølge Krugman.
LES OGSÅ:
- Nå kommer regningen
Europa mot gjeldskrise
Tror verden ender i krig og total finanskollaps
- Finanskollaps først i 2010
- 2010 ser mørkt ut
Frykter "katastrofal kollaps"
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.