- 2013 blir trolig vendepunktet. Land utenfor OECD vil trolig bruke mer olje enn land i OECD i 2013. For første gang, sier oljeanalytiker i ABG Sundal Collier, John A. Olaisen på Norsk Petroleumsforenings Oil&Finance-konferanse.
Den globale milepælen kommer etter årevis med tilnærming. Vestlige land forbruker stadig mindre olje, og har de siste årene oppsiktsvekkende nok hatt vekst i økonomien uten at energiforbruket har vokst i samme takt både som følge av satsing på fornybar energi og mer effektive biler. Ikke-vestlige land er i sterk vekst og velstandsutvikling, som fører med seg økt bruk av alle energiformer.
Forbruk, pris og investeringer på topp
- I motsetning til det inntrykket man kan få når man leser aviser, så er oljemarkedet sterkt. Etterspørselen etter olje var i 2012 den høyeste noen sinne. Den gjennomsnittelige oljeprisen gjennom hele året var på 112 dollar. Det er det høyeste noen gang. Hvis man ser på det vi kaller oljebyrden, andelen av global verdiskapning som brukes på olje, så er det på 5,1 prosent, det høyeste vi har sett siden tidlig 80-tallet, oppsummerer Olaisen.
- Oljeindustriens andel av globale investeringer er på 3,5 prosent, tidenes høyeste. Det gjør oljeindustrien til topp tre i verden når det kommer til investeringer.
Fortsatt Opec-avhengig
Verdens oljeproduksjon er under press på grunn av uroligheter i Midtøsten og Nord-Afrika og skiferoljeproduksjonen i USA har overrasket markedet. Men i bunn og grunn, understreker Olaisen, er det samme gamle historie.
- Man kan få inntrykk av at verden blir uavhengig av Opec, men det er ikke i det hele tatt tilfelle. Opec og land i tidligere Sovjetunionen produserer 55 prosent av oljen i verden, sier han.
Selv om skiferolje har kommet sterkt det siste året, har ikke-Opec-produksjonen vokst halvparten så mye som forventet. Alle andre regioner enn USA har skuffet stort.
Les også:
<b>IEA nedjusterer oljeetterspørselen</b>
<b>Ny rekord for norsk gasseksport</b>
<b>- Vi trenger ikke problemer i Venezuela nå </b>
<b>- Folk vil høre denne historien</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.