Line Poppes (45) jobbjakt har fått mange til å reagere.
Igår fortalte hun at hun har søkt 40 jobber siden påske uten å få napp - til tross for en solid CV. Hun har bare blitt innkalt til ett jobbintervju i samme periode.
- Alle benekter at alderen min er et problem, men jeg vet ikke helt, jeg, sa hun.
Les mer: - Med én gang du er over 45, er det ingen som vil ha deg
Ni av ti jobbsøkere over 45 år sier de blir dårlig behandlet av rekrutterere, ifølge en australsk undersøkelse. Og fokuset på alder er høyst til stede også i Norge.
En rekke jobbsøkere på Line Poppes alder har tatt kontakt med DN.no og fortalt at de sliter med det samme problemet. Noen har gått så lenge arbeidsledige at de har endt opp på uføretrygd - til tross for at de ønsker seg en jobb.
- Dette bildet må endre seg. Samfunnet har ikke råd til at arbeidsgiverne sitter med slike holdninger, sier konsernsjef Maalfrid Brath i ManpowerGroup.
- Kompetanse er viktigst
- Frem til 2020 skjer det en dramatisk endring i den norske demografien, med voldsom vekst i antall nordmenn over 67 år. Vi er nødt til å motivere arbeidstakere til å stå lenger i arbeid, og da nytter det ikke at 45-åringer blir sett på som "ferdige" i arbeidslivet.
- Er det virkelig så ille?
- Nei, så ille kan det ikke være. Jeg har ikke inntrykk av at det er slik hos oss. Selvfølgelig er det noen av kundene våre som ønsker seg "noen yngre", men selv er vi opptatt av å fokusere på at det er kompetansen og motivasjonen som teller, ikke alderen. Og det tror jeg heldigvis også de fleste av kundene våre tenker. Kompetansen er fortsatt det viktigste, sier Maalfrid Brath til DN.no.
- Jeg tenker på 60+ som seniorer, så for meg blir dette litt absurd - at 45 skal være for gammelt. 45 år - kjære vene, det jo ungt! Da har man fortsatt 22 år igjen i arbeidslivet. Dagens 50-åringer er superspreke. De er i god form, de har lyst til å jobbe, er kvitt småbarnsperioden, har en annen fleksibilitet enn yngre medarbeidere og en erf#229 som samfunnet trenger. De er gull verdt for næringslivet, sier hun.
Men hun understreker at både arbeidstaker og arbeidsgiver har et ansvar:
- Arbeidstaker har et ansvar for å utvikle seg, henge med i tiden og levere det som kreves. I dag er det ikke slik at man kan sette seg i en krok når man blir sliten og surfe inn til pensjonsalder. Men arbeidgiveren må ha tro på at folk kan levere maks selv om de har passert 20- og 30-årene, bemerker Brath.
Hun viser til en Nova-rapport fra 2007 som viste at også erfarne arbeidstakere kan trenge å få nye utfordringer og bli stilt krav til på samme måte som alle andre.
Karrieretoppen nådd ved 43 år?
Maalfrid Brath er likevel bekymret når en ManpowerGroup-undersøkelse fra 2011 viste at nordmenn mener karrieretoppen er nådd ved 43 år.
Yrkesaktive nordmenn ønsker å trappe ned allerede når de er 55 år, hele 12 år før normert pensjonsalder. Blant dem over 55 år ønsket mer enn halvparten å gå ned i arbeidstid de kommende fem årene, og de vil ta på seg mindre ansvar i arbeidslivet.
- Dét er bekymringsfullt. Vi vet at det er stor etterspørsel etter folk med erf#229 og spisskompetanse både i Norge og internasjonalt. Arbeidstakere med solid kompetanse og lang fartstid er attraktive for mange arbeidsgivere. Vi lever lenger, men vil altså ikke jobbe mer, sier Maalfrid Brath.
Les også: Her er Norges mest attraktive arbeidsgivere
- Unge nordmenn tar ikke jobber man blir møkkete på hendene av (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.