En av de klareste jobbtrendene de siste årene har vært etterspørsel etter en bedre balanse mellom jobb og privatliv.

Men dette er ikke ensbetydende med tid og planlegging. Norske studenter sier at det vel så mye handler om å bli sett og respektert på arbeidsplassen, som at arbeidsgiver legger til rette for fleksible ordninger.

Det kommer frem i en ny undersøkelse som konsulentselskapet Universum står bak.

- Vi må huske at Generasjon Y er en gruppe mennesker som har stått i sentrum gjennom hele oppveksten. De har også et teknologisk fortrinn i forhold til eldre generasjoner - og er den første generasjonen som kommer ut i arbeidslivet med høyere formell kompetanse enn sine eldre kolleger. Derfor forventer de at hierarkiet brytes ned, og at avstanden opp til leder blir mindre enn den tradisjonelt har vært, sier Ove Kvalsvik i Universum Norge til DN.no.

Uttrykker seg gjennom jobben
Generasjon Y krever en annerledes arbeidshverdag, men de jobber gjerne mye - og til alle tider på døgnet.

- De er ofte tilgjengelig 24 timer i døgnet og er vant til å multitaske. I stedet for å bli puttet inn i en 8 til 4-ramme som er typisk for Generasjon X, ønsker de en større innflytelse på sin egen arbeidsdag: Dette gjelder både hvilke oppgaver de utfører og hvor og når de jobber, forklarer Kvalsvik.

Det kan tyde på at den nye generasjonen arbeidstakere definerer begrepet jobb annerledes enn tidligere generasjoner.

- De unge arbeidstakerne velger i større grad en karriere som samsvarer med egne idealer. Vi uttrykker oss mer gjennom jobben og velger fagområder for å selvrealisere oss - ikke med tanke på hvilke områder næringslivet har behov for eller kommer til å få behov for, sier Ove Kvalsvik, som selv tilhører Generasjon Y.

Ser trenden også i utlandet
En konsekvens av dette kan være at vi ikke ser på jobb som "bare en jobb", men en måte å uttrykke oss på. Barrierene mellom jobb og fritid brytes derfor ned, utdyper han.

Trenden gjør seg ikke bare gjeldende i Norge:

- Til og med i Japan, et land kjent for lange arbeidsdager, ser vi at viktigheten av en slik balanse er økende. Ikke bare for arbeidstakere, men også arbeidsgiverne, sier Kvalsvik.

Nye krav endrer lederrollen
- Hvordan vil Generasjon Y´s krav endre lederrollen?

- Fremtidens sjefer må passe på å gi mer feedback til sine ansatte og krympe avstanden mellom leder og ansatte. I tillegg må medarbeiderne involveres mer i beslutninger og få bredere rammer å jobbe innenfor. De kan stole på den nye generasjonen arbeidstakere, de er neppe unnasluntrere - de liker bare å jobbe annerledes. Og hvis de får en jobb som gir mening og som de trives i, vil de både bli mer effektive og bli lenge i jobben, sier Ove Kvalsvik.



1. Allmennkunnskap gir respekt
Hvis du leder et selskap med unge mennesker skal du satse på å ha allmennkunnskap, holde familien din samlet og være en god forelder. Dette er faktorer som vekker respekt hos Generasjon Y. Å være mest opptatt av å ha en fremgangsrik karriere og tjene mye penger er ikke like imponerende.

2. Medarbeideren - den nye trusselen
Sosiale medier og digitalisering fører til at det blir lettere for medarbeidere å avsløre misforhold eller lekke informasjon om hemmelige prosjekter. Trenden blir enda sterkere i 2011 enn den har vært til nå, ikke minst takket være Wikileaks.

3. Generasjonspanikkens første år
Personaldirektørene begynner å bli desperate, særlig på arbeidsplasser der halvparten av den samlede arbeidsstyrken vil gå av med pensjon innen 10 år.

4. Billig blir billigere
Nå er det de lavtlønte som styrer produktutviklingen. De er målgruppen som de store selskapene retter seg inn mot når de skaper noe nytt. Se bare på den nye indiske bilen Tata Nano, som koster under 13.000 kroner, og som skal revolusjonere bilmarkedene i Asia.

Les mer: Verdens billigste bil er her

(Kilde: Chef.se)

Les flere karrieresaker: Her får du lettest jobb i 2011

<b>Trives på jobben</b>

<b>Slik får du jobbene som aldri utlyses</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.