Farmasiselskapet Algeta melder mandag morgen om gjennombrudd for prostatakreft-legemiddelkandidaten Alpharadin. Utprøvingen stanses ett år før tiden - av etiske årsaker.
Les mer her: Gjennombrudd for Algeta
Pareto høyner
Analytikerne Thomas Nielsen og Erik Hjulstrøm i meglerhuset Pareto Securities ser nå 90 prosent sannsynlighet for at Alpharadin lykkes med å komme til markedet for behandling av prostatakreftpasienter, mot tidligere 50 prosent, ifølge en oppdatering mandag.
Det regnes som 75 prosent sannsynlig at det i tillegg kommer til markedet for behandling av brystkreftpasienter, en oppjustering fra tidligere 50 prosent.
Pareto gjentar en kjøpsanbefaling og tar aksjen kraftig opp. Meglerhuset høyner kursmålet på Algeta fra 213 til 364 kroner på bakgrunn av de sterke resultatene i selskapets fase III- studie med Alpharadin på prostatakreftpasienter.
Kursmålet tas dermed opp 70 prosent. I kursforventningen er ikke selskapets Thorium-plattform eller potensialet innen lungekreftbehandling medregnet.
Før åpning på Børsen i dag sto aksjen i 146 kroner - aksjekursmålet tiliser altså en enda sterkere opptur i tiden fremover.
Tett etter åpning på Oslo Børs mandag fyker aksjen opp 33 prosent.
-Bayer vil ta Alpharadin raskere ut i markedet
Algeta er positivt overrasket over de sterke resultatene i fase III-studien og tror partneren, den tyske legemiddelgiganten Bayer, nå vil fremskynde utviklingsprosessen for behandlingspreparatet. Det ventes at FDA-søknaden blir sendt i andre halvår 2012.
- Det er helt klart at det som har skjedd nå vil gjøre det mye lettere for Bayer, og også for oss, å akselerere prosessen. Nå har vi vist at Alpharadin ikke bare er et potensielt legemiddel, men et reelt legemiddel. Da kan vi nok regne med at alle planer bli akselerert i hvert fall noe, sier finansdirektør Øystein Soug i Algeta til TDN Finans.
Amerikansk godkjennelse neste
Algeta vil først få neste store milepælsutbetaling fra Bayer når søknaden om godkjenning er sendt FDA (Federal Drug Administration, legemiddeltilsynet i USA).
- Vi må vente litt på verifiseringsdata fra produksjonen, de kommer ikke før ut i 2012. Søknaden blir gjort på bakgrunn av både kliniske data og data fra produksjonen, og byggingen ved fabrikken blir ikke ferdig noe tidligere på bakgrunn av dette. I tillegg er søknaden omfattende og vil i seg selv ta en del tid, sier han.
Selve godkjenningsprosessen i FDA har tatt 6-12 måneder for lignende legemidler.
Global godkjennelse kan kreve enkeltstudier
Det er Algetas partner Bayer som vil stå for den gjenstående regulatoriske delen, som innebærer så søke om legemiddelgodkjenning. Ifølge Soug er planen at det etter hvert skal søkes godkjenning i hele verden. Det kan kreve tilleggstudier i enkelte markeder.
- Hvilke studier som skal gjøres fremover og i hvilken rekkefølge er en prosess vi har pågående med Bayer, sier finansdirektøren.
Algeta sluttet opp 1,39 prosent til 146 kroner per aksje fredag.
Tett etter åpning på Oslo Børs mandag fyker aksjen opp 33 prosent. Følg aksjen her: ALGETA
Les også:
<b>DNO har funnet gass - og fått penger - i Kurdistan</b>
Statoil selger for 17 milliarder
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.