Næringsminister Trond Giske sa til DN.no fredag at han er bekymret dersom selskapene ikke synes det er så viktig om norske selskaper får kontrakter
Han minnet om at det er en del av petroleumsloven at det skal ha ringvirkninger, selv om det ikke finnes rigide krav i norsk regelverk om lokalt innhold i kontraktene.
- Sysselsetning i Norge er den ting, men næringen må være konkurransedyktig internasjonalt. Mye av det vi gjør er eksport, sier Jan Skogseth som nylig ble valgt til ny styreleder for bransjeforeningen Norsk Industri Olje & Gass.
- Å beskytte næringen er ikke veien å gå, sier han.
Nybygg forsvinner
Skogseth mener bransjen må ta tildelingene av kontrakter til utlandet til etterretning og jobbe videre med ideer for å kapre nye kontrakter.
- Men det er ingen tvil om at effekten på norske verft er betydelig. Nybyggandelen og nybyggkompetansen vil forvitre over tid, sier han.
Nybygg er ekstra utsatt for konkurranse fra land med billigere arbeidskraft, fordi det krever mange arbeidstimer. Aibel har tatt konsekvensen av utfordringen med høye norske lønninger ved å starte et eget verft i Thailand.
- Det er sannsynlig at mer av byggingen må gjøres ute.
Vil ikke kritisere
Han sier han er bekymret for situasjonen, men at man må la oljeselskapene gjøre sine vurderinger.
- Jeg registrerer at vi leverer Gudrun på tid og budsjett. Men så er det evaluert slik av Statoil at prisene de fikk inn fra Korea var så mye lavere at de gikk for det denne gangen.
- Kjell Inge Røkke er i sitt brev til aksjonærene i Akers årsrapport opptatt av alle overskridelsene ved utenladske verft. Det er sluttsumnmen som teller, sier han.
- Ja, det er det jo. Men jeg vil ikke gå inn i den polemikken. Evalueringen til selskapene er at vi ikke var konkurransedyktige. Det er det vi må forholde oss til, sier Skogseth.
- Har dere merket noen endring i Statoils holdning i løpet av de siste ukene når diskusjonen om utenlandskontrakter og overskridelser har rast?
- Nei, ingen endring. Men vi er egentlig alle i samme boks. Vi ønsker alle en konkurransedyktig norsk industri.
Visekonsernsjef i Aibel, Erling Matland, sier til Stavanger Aftenblad i går at Gudrun-plattformen kan bli det siste store plattformddekket Aibel gjør ferdig her i landet.
Les også:
<b>Norsk industri har mistet 5 av 5 prestisjeprosjekter</b>
<b>Røkke slakter Det norske-plan: - Godt utenfor min komfortsone</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.