- Vi må bort fra tanken om at det er den beste industripolitikken å kutte utslippene ved tiltak i utlandet. Å ta kuttene hjemme innebærer en mulighet til å subsidiere egen industri, sier Zero-leder Einar Håndlykken, og legger til:
- Og uansett om man ikke subsidierer gir det muligheten til å skape nye hjemmemarkeder.
Miljøorganiasjonen Zero holder sin årlige konferanse på Gardermoen i dag, med Arnold Schwarzenegger som det store trekkplasteret. Ikke som actionfilmhelt, men som tidligere guvernør i California.
En åpenbar mulighet
Håndlykken mener det er misforstått å beskytte dagens norske industri ved å kjempe for så lite klimatiltak som mulig.
- Verden kommer etter. Tyskland har sagt at det skal være utslippsfritt i 2050. Det er et åpenbart marked. Spørsmålet er om vi skal gripe disse mulighetene eller overlate dem til andre.
Og «andre» er allerede i gang. Ikke de kriserammede landene vi normalt sammenligner oss med, men land som Kina.
- Kina var for sent ute til den industrielle revolusjon, de var for sent ute til it-revolusjonen, men de har tenkt å være med på fornybarrevolusjonen, sier han.
Sterk vekst gir sterk konkurranse
Et eksempel er den enormt raske endringen i markedet for solceller, der 60 prosent nå produseres i Kina. Det har medført at norske Rec må legge ned arbeidsplasser.
- Samtidig er veksten i solcelleproduksjonen en drøm for miljøvernere. Vi må innse at fornybar industri er den raskest voksende næringen i verden, ikke noe man gjør for å være snill. Da må man tåle at det er internasjonal konkurranse, sier Håndlykken, som er fra Grenland, der de fleste av arbeidsplassene går tapt.
Zero ønsker seg et stort fond for teknologiutvikling og -implementering i norsk næringsliv.
- Hvis vi har utslippsfrie ferger vil verden måtte komme til Norge og lære og kjøpe komponenter. Hvis vi vedtar at vi skal elektrifisere oljeplattformene, så gir vi ABB opg Nexans muligheter til å vinne kontrakter i andre land som planlegger elektrifisering, som i Midtøsten for eksempel, forklarer Håndlykken.
Les også:
Schwarzenegger på miljøbesøk i Norge
LO frykter solen går ned for REC (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.