Med tre barn på fire og fjorten år på skole 20 minutter unna i bil, begynner det å bli i overkant nervepirrende for familien Hertzenberg å lese norske mediers dekning av Nord-Koreas trusler. I dag ba Nord-Korea utlendinger i Sør-Korea om å evakuere .
- Jeg vurderer å holde ungene hjemme i morgen, eller oppholde meg i nærheten av skolen selv, slik at vi i alle fall at vi er nærheten av hverandre. De sier jo at det ikke er grunn til å evakuere, men det kan jo fort endre seg. Hvis det skjer mens barna er på skolen, vil jeg ikke kunne nå dem, sier Trine Hertzenberg.
Alt er som normalt
Men folk rundt henne er ikke engstelige. Ingen har dratt, og på gatene er det ingen tegn til nervøsitet.
- Koreanerne snakker ikke noe særlig om det. Jeg hadde en samtale med hun som jeg går på koreanskkurs hos i går. Hun sier at dette er det vi har levd med bestandig. Selv om det denne gangen er mer alvorlig, var hun ikke engstelig i det hele tatt. Ingenting oppleves annerledes her, men vi leser norske nyheter og det er litt farlig for oss som er her, sier hun.
Nord-Korea har de siste dagene kommet med en rekke advarsler som gir inntrykk av at Korea-halvøya står overfor en større krig.I en kunngjøring i dag bes alle utenlandske «organisasjoner, selskaper og turister» om å utarbeide evakueringstiltak som følge av risikoen for en atomkrig. Likevel er den internasjonale reaksjonen avmålt, og den mest utbredte tolkningen er at Kim Jong-un driver innenrikspolitikk.
Trine har sammen med mannen Christian og to av barna bodd i Sør-Korea i en periode tidligere fra 2002-2005, og stortrives. Christian jobber for Veritas og planen er å bli tre år også denne gangen.
- Det har vært litt styr hvert eneste år, men ingen har brydd seg om det - før nå. Jeg tror ikke folk har vært spesielt engstelige nå heller, før kanskje de siste par dagene. Personlig har jeg kjent veldig på det. Akkurat nå kjenner jeg at jeg er redd, innrømmer hun.
- Hva om de tar feil?
I forrige runde var det Kim Jong-il, en gammel, rutinert diktator ved roret i Nord-Korea. Nå er det sønnen Kim Jong-un, en ung leder som ingen vet helt hva kan finne på.
- Hver gang faren kom med trusler, kom amerikanerne med nødhjelp. Slik er det ikke denne gangen. Jeg tenker at jeg må stole på de som gjør vurderingene for oss. De som kan mer om situasjonen. Men hva om de tar feil. Hva om han kan finne på mer enn de tror?
- Mens vi snakker, står jeg og pakker kofferten. Jeg har ingen planer om å stikke av på egen hånd, men jeg tror at det er lettere å pakke mens man ennå har roen, sier hun.
Tvillingene på fire og storesøster på fjorten går på en internasjonal skole med 500 elever tyve minutter unna leiligheten. Eldstedatteren er hjemme i Norge.
- Skolen har ingen kriseplan. Det er en nybygget skole, men den har ikke tilfluktsrom. Skolen har sagt at de må utarbeide en ny plan, men jeg kjenner at den burde vært klar i går, sier hun.
Sør-Korea og USA gjennomførte i mars en stor felles militærøvelse, til krasse protester fra kommunistregimet i Pyongyang. Kim Jong-un svarte med å si opp den nærmere 60 år gamle våpenhvilen med nabolandet i sør. Siden har han truet med atomkrig, men det er en trussel både USA og Sør-Korea tilsynelatende tar med ro.
Ifølge NTB er det rundt 1000 nordmenn som bor i Sør-Korea.
Les også: Korea-krisen
<b>- Nord-Korea forbereder ny kjernefysisk test</b>
<b>Nord-Korea truer USA med &laquo;nådeløst&raquo; atomangrep</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.