ABG-topp Knut Brundtland tar et kraftig oppgjør med alle som måtte mene at aksjemeglerens rolle går mot en sikker død.
På meglerhusets kvartalspresentasjon torsdag avviser han påstanden én gang for alle.
- Jeg må bare avvise den tanken som mange har at aksjemeglere er en døende rase. Det er sånn i alle forretninger at noen deler er på vei ned, og andre er på vei opp. Men kjernen av aksjemeglerens jobb, som er høykvalifisert rådgivning og samtalepartner for profesjonelle investorer, er jeg helt overbevist om at ikke vil forsvinne.
- Det er kanskje behov for noe færre, og det er kanskje behov for litt annen profil på noen, men kjernen i det vi har av ansatte innen aksjemegling trenger vi. Det samme trenger markedet og investorene. De kommer til å være hos oss i lang, lang tid, sier Brundtland.
Selv har han likevel fjernet 10 prosent. Det har senket kostnadene med omkring 14 prosent, samtidig som at inntektene igjen øker.
Sterk obligasjonsvekst
Miksen er likevel endret. Der aksjesiden taper terreng, selv mot et brutalt aksjemarked på samme tid i fjor, vokser gjeldssiden i et langt hetere obligasjonsmarked. Aksjeinntektene falt ni prosent til 83 millioner kroner i kvartalet, mens inntektene fra kredittsiden økte 165 prosent til 22 millioner kroner.
- Utviklingen er i tråd med markedet for øvrig. Vi ser at inntektene fra obligasjonssiden innenfor markets øker, sier Brundtland.
Fasit for forretningsområdet Markets var samlede inntekter på 105 millioner kroner i kvartalet, en økning på fem prosent fra samme tid i fjor.
- Trenden positiv
Innenfor investeringsbankvirksomheten, som bistår klienter i finansielle transaksjoner, som fusjoner og oppkjøp, var det få fullførte transaksjoner i kvartalet,. Inntektene var ned fire millioner kroner mot samme tid i fjor, til 84 millioner. Brundtland depper likevel ikke av den grunn.
- Det har vært lav aktivitet i tredje kvartal. Vi konstaterer at mange av våre konkurrenter rapporterer om vesentlig nedgang i corporate-inntektene, og vi synes fire millioner kroner er akseptabelt. Det vil fortsatt gjøres emisjoner, fusjoner, oppkjøp, børsnoteringer, refinansieringer og restruktureringer i Norden. Kvartalsvise inntekter for oss varierer, som det også gjør for våre konkurrenter. Men trenden og mengden oppdrag er positiv, sier han.
Fortsatt under "normalen"
ABG bistod imidlertid blant annet oppkjøpsfondet Altor da selskapets solgte fritidsklærprodusenten Helly-Hansen, dagligvarekjeden ICAs salg av ICA Maxi, og Rieber-familien i salget av næringsmiddelkonsernet Rieber & Søn. Meglerhuset har tidligere angitt et "normalisert" nivå for virksomhetsområdet på rundt 125 millioner kroner.
company:asc
84 millioner kroner i tredje kvartal gir et fire kvartalers rullerende snitt på 109, og dermed et godt stykke opp.
- Vi er omtrent der vi skal være, stabilt under 110, altså litt under der jeg ønsker vi skal være. Vi må ha litt å strekke oss etter, sier Brundtland til DN.no.
Orkla fusjonerte nylig aluminiumsvirksomheten Sapa med Hydros virksomhet for tilpassede produkter. Milliardtransaksjonen ble, ifølge Orkla-ledelsen, gjennomført uten finansielle rådgivere. ABG-sjefen, som har relasjon til begge selskaper, er ikke bekymret for at dette en tiltakende trend. Han tviler på at ikke selskapene har hatt hjelp.
- Hvis det er slik at næringslivet klarer seg uten rådgivere, så er det en helt ny situasjon, sier Brundtland.
Reduserer kostnader
ABG så resultatforbedring i et tradisjonelt svakt tredje kvartal, og mer bonus på alle enn på samme tid i fjor, da markedet for alvor låste seg. Stikkordet er færre ansatte.
- Vi har hatt en gledelig utvikling i kostnadene, som har vært villet og nødvendig. Når det gjelder markedet generelt så har vi hatt et svakt tredje kvartal på alle områder i bransjen og i markedet, men vi opplever at det løsnet bra i september og utover i fjerde kvartal. I vår bok er det større optimisme og mer grunn til å være optimist enn på samme tid i fjor, sier Brundtland til DN.no.
Mindre usikkerhet
Mens han i sommer var bekymret for tiltakende makrousikkerhet og for at eurosamarbeidet skulle brekke, er ABG-toppen idag mer beroliget.
Samtidig er det tegn til at de viktigste økonomiske indikatorene i USA, boligmarkedet og arbeidsmarkedet, tar seg opp igjen, og tegn til økt vekst igjen i Kina etter syv kvartaler med tilbakegang, ifølge Brundtland.
- Det er vel et «slightly bullish statement» fra ABG, sier han.
Les også:
- Fortsatt mulig å tjene penger i meglerbransjen
<b>- Til helvete hver gang jeg hører på meglerne</b>
<b>- De smarteste blir ikke lenger aksjemeglere</b>
Meglertopp tjente 126 mill. på fem år
<b>- Jeg ønsker at de dør ut</b>
Tror megleryrket vil utryddes
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.