Samtidig som oljeindustrien mener alt nå ligger til rette for en gjenåpning av feltene utenfor Lofoten, er WWF-Norge like sikre om det motsatte.

Utlysingen av 18. konsesjonsrunde nærmer seg, regjeringen har lovet at den kommer før jul. Og med den en ytterligere tilspissing av debatten om oljeleting i Lofoten og Barentshavet.

– Umulig
Olje- og energiminister Einar Steensnæs (KrF) har sagt at det i forbindelse med utlysingen også vil komme klare signaler om hvilken vei regjeringen staker ut når det gjelder leteboring nord for Lofoten og i Barentshavet. Men de endelige konklusjonene vil bli trukket i oljemeldingen neste år.

Når det gjelder feltet Nordland VI, inneholder det imidlertid flere blokker som tidligere har vært åpnet for leteboring, men som ble stengt i påvente av regjeringens konsekvensutredning. Oljeindustrien har uttrykt at den forventer at disse blokken vil bli gjenåpnet i forbindelse med 18. konsesjonsrunde. Tirsdag sa Steensnæs at regjeringen ikke har bestemt seg.

WWF-Norge mener det må være umulig for regjeringen å gjenåpne dette området fordi dette er det aller mest sårbare av alle områdene.

–Når både Statens forurensningstilsyn og Havforskningsinstituttet anbefaler at havområdene utenfor Lofoten ikke åpnes for petroleumsutvinning, så er det umulig for regjeringen å ignorere dette, sier fagsjef i WWF-Norge, Andreas Tveteraas.

– Svært sårbare
Utredningen som regjeringen har gjennomført om miljøkonsekvenser ved olje- og gassutvinning i nordlige farvann har fått skarp kritikk av naturvernorganisasjonene.

– Til tross for svakhetene viser konsekvensanalysen helt klart at noen områder skiller seg ut som svært sårbare. Lofoten "scorer " høyest på alle naturverdier, og er et viktig område for både sjøfugl, fisk, korallrev og sjøpattedyr, påpeker Tveteraas.

Han siterer blant annet SFTs uttalelse i forbindelse med forrige konsesjonsrunde om at "området er ytterst sårbart, særlig med hensyn til fisk, sjøfugl og marine pattedyr, med flere fiskebestander som er blant de viktigste i verden og flere bestander av sjøfugl som har internasjonal verneverdi".(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.