Ett enkelt nøkkeltall tok markedet helt på sengen på morgenkvisten onsdag. Rentene stupte og kronen falt umiddelbart.
- Det var stor reaksjon i markedet og mye kaos i rommet her, forteller makroøkonom Katrine Boye i Nordea Markets.
- Jeg har aldri, aldri, sett at markedet reagerer så mye på en PMI, forteller makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities
Rekordstort fall
Undersøkelsen Norsk PMI, som måler forvetnningene blant norske innkjøpssjefer, falt fra 50,1 i juni til 42,3 i august. En indeks under 50 antyder fallende aktivitet i industrien (se faktaboks til høyre på siden).
Fallet i august er det største siden undersøkelsen startet i 2004.
Les mer: Sjokkfall i forventningene
- I andre land har det vært store markedsreaksjoner på PMI, men aldri i Norge. Det er en ung indeks og det har ikke vært så mye fokus på den. Men nå var den plutselig viktig, konstaterer Wilhelmsen.
Han forteller at de såkalte front-FRA-kontraktene, som viser hva markedet tror om utviklingen i den viktige tremåneders pengemarkedsrenten i det korte bildet, falt umiddelbart etter PMI-indeksen ble kjent.
Kraftig rentefall
Markedets renteforventinger har steget markert siden Norges Bank på rentemøtet 12. august antydet at det kan bli aktuelt å heve renten tidligere enn det sentralbanken signaliserte på rentemøtet i juni.
Overraskende gode arbeidsmarkedstall fra Nav og SSB i forrige uke førte til ytterligere oppgang i markedsrentene.
- Og så kom PMI-en, sier Wilhelmsen. Rentene falt umiddlebart rundt 10 til 12 basispunkter, som tilsvarer 0,10 til 0,12 prosentpoeng. Kronen falt samtidig rundt seks til syv øre mot euro.
- Det kom litt hjelp fra rentene ute, men mesteparten av rentefallet skyldes PMI-en, forteller Wilhelmsen.
Venter på Regionalt nettverk
Makroøkonom Katrine Boye i Nordea Markets tror også Norges Bank la godt merke til det kraftige fallet i PMI-indeksen.
- Jeg tror ikke PMI er det viktigste tallet for Norges Bank, men de har det med og kommenterer det i referatene fra rentemøtene. Men jeg regner med at de vil se flere tall, noe som også er et argument for at sentralbanken vil vente til oktober med å heve renten. Da får de med sitt eget regionale nettverk før de gjør noe med renten, sier Boye.
Regionalt nettverk er Norges Banks egen undersøkelse på hvordan bedrifter, organisasjoner og kommuner i hele landet oppfatter den økonomiske situasjonen.
- Hever i oktober
Wilhelmsen i First Securities tror Regionalt nettverk vil bli en nøkkelundersøkelse med tanke på den videre utviklingen i renten. Rapporten publiseres 14. oktober, 14 dager før sentralbankens oktobermøte, men altså etter møtet i september.
- Vi må nok leve noen uker til med usikkerhet. Men jeg står på det jeg har sagt tidligere om at jeg tror at Norges Bank ikke endrer renten i september. I stedet vil de kommunisere at det kommer en økning i oktober ved å si at "hovedstyret vurderte som et alternativ å øke renten på dette møtet, men etter en samlet vurdering valgte hovedstyret å holde renten uendret på dette møtet". Da vet alle at det kommer en renteøkning på neste møte, sier Wilhelmsen.
- Men samtidig er det ingen lovnad, men et tegn på at de vurderte å heve renten. Da kan de vente og se an det regionale nettverket før de øker renten i oktober, sier First-økonomen.
Les også: Derfor stuper forventningene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.