Petoro-sjef Kjell Pedersen, som forvalter statens eierinteresser i norske gass- og oljefelt, sa under en pressekonferanse mandag at investeringsnivået for 2009 er robust. Leverandørindustrien vil først merke forskjellene i investeringsnivået året etter, for da kan de første tegnene på at krisen vil ramme Norge hardere komme, sa Pedersen.
Petoro ingen garantist
Pedersen var også tydelig på at leverandørindustrien nå må tilpasse seg nye tider med lavere oljepriser.
- Petoro er ingen garantist for at de prosjektene vi er med i skal gå sin gang. Vi forutsetter at kostnadene skal ned. 2008 var kontrastenes år. 2009 og 2010 blir mulighetenes år. Prisene må ned, vi må ha bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel. Dagens oljepris på mellom 40 og 50 dollar fatet er faktisk en god pris. Vi må bare lære å leve med dette prisnivået, fortsatte Pedersen og kom med formaninger om at bransjen til tross for mørke skyer i horisonten ikke må være for pessimistiske.
- Aldri sett maken til prisoppgang
Pedersen var svært tydelig på at leverandørkostnadene må ned og nevnte noen eksempler på prisoppgangen som har funnet sted i årene 2004 til 2008:
- Driftskostnadene har steget med 54 prosent over de årene. Riggratene har steget med mellom 300 og 400 prosent i denne perioden, og jeg har aldri sett maken til prisoppgang før.
380 milliarder de neste ti årene
Det skal ifølge Petoro investeres rundt 380 milliarder kroner de neste ti årene på norsk sokkel. Og det er kun i de feltene Petoro er med i, så investeringsnivået vil fortsatt være høyt.
80 prosent av disse 380 milliardene skal investeres i eksisterende felt. Så kommer det rundt 120 milliarder til nye innretninger, sa Pedersen.
- Det skal i løpet av neste år tas investeringsbeslutninger på 20 felt som vi er med i. Investeringene vil samlet beløpe seg til 200 milliarder kroner, fortsatte Pedersen.
På spørsmål om hvor Pedersen tror kostnadsnivået vil befinne seg om ett til to år, sier han at svaret er todelt:
- De delene av leverandørindustrien som konkurrerer globalt vil nok måtte redusere prisene først. Globale komponenter vil nok bevege seg raskere enn lokalt utsatte komponenter. Utover det kan jeg ikke komme med ytterligere spådommer.
- Verden trenger mer olje og gass i fremtiden
- Vi må passe på å beholde retningen i strategien. Det betyr at vi må fortsette å modne frem og beslutte nye prosjekter. I dette ligger også at vi må sikre at ingeniørselskapene og leverandørene består. De er ingen truet rase. Oljeselskapene er tvingende avhengige av leverandørbransjen, og det er viktig å huske på. Selskapene må fortsette nyrekrutteringen, det tror jeg er viktig for vi må se dette i et 50-års perspektiv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.