SKAGEN-KONFERANSEN: Morgan Stanley-analytiker Ole Slorer er regnet for å være en av verdens beste oljeserviceanalytikere, og er svært anerkjent i USA.

Og for deltagerne på Skagens Nyttårskonferanse tegnet han et overraskende positiv bilde av en sektor det har vært lite oppmerksomhet det seneste året.

For etter en formidabel utvikling i riggratene siden 2004, investeringsboom i både subseautstyr og borerigger og fantastisk utvikling i aksjekursene, har det blitt blåmandag for en av de viktigste sektorene på Oslo Børs.

Aldri vært billigere
Nå tror imidlertid Slorer at tiden igjen har kommet for å posisjonere seg i oljeservice.

- Aksjene har aldri vært billigere. Vi er tilbake på 2002-nivåer da oljeprisen var på 14 dollar og gassprisen på to dollar, sier Slorer.

Han ønsker ikke å gi noen anbefalinger på kort sikt.

- Jeg aner ikke hva som skjer om noen uker, jeg gir anbefalinger til investorer, ikke til tradere, sier han.

Han mener at oljeserviceaksjene skal opp tre til fem ganger de neste tre til fem årene.

- Jeg tror det er en oppgang som skal vare i ti år, sier analytikeren.

Nytt Saudi-Arabia annethvert år
Hovedgrunnen er god gammeldags tilbuds og etterspørselsbalanse. For selv om det akkurat nå ligger masse olje på lager i USA, og Opec-produksjonen ikke har kommet ned riktig ennå, kommer vinden til å snu om kort tid.

Det er estimert at verden trenger 20 millioner nye fat olje dagen de neste 20 årene. I 2030 forventer det internasjonale energibyrået IEA at man trenger 106 millioner fat olje per dag. Samtidig faller eksisterende produksjon markert.

- Da må man finne et nytt Saudi-Arabia annethvert år, sier han.

Ingeting virker
For det er nemlig lite enkel olje igjen i verden. Størsteparten av den nye produksjonen må komme fra såkalt ukonvensjonell olje, som oljesand. Dagens oljepriser forsvarer ikke engang utvinning av slik olje.

- Man trenger 110 dollar fatet for at det skal lønne seg. Ingeting virker på 30-40 dollar fatet, sier han.

Samtidig har oljeselskapenes investeringer falt markert som følge av den lave oljeprisen.

- Investeringene er veldig påvirket av kontantstrømmen. Inntjeningen og kontantstrømmen vil falle i 2009 men vil komme tilbake igjen, mener Slorer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.