USAs finansminister Timothy Geithner mener land som ikke lar egen valutakurs styrke seg utgjør en fare for verdensøkonomien. Han ber nå de globale institusjonene om å gjøre grep.

Geithner forbereder seg på finansministertoppmøtet på IMFs og verdensbankens møte i Washington til helgen. Han gjør det klart at han ser en risiko for at det kan komme en runde med destruktive, konkurrerende devalueringer.

- Dette er et problem, for når store økonomier med kunstig lave valutaer griper inn for å hindre valutaen i å styrke seg, oppmuntrer det andre land til å gjøre det samme, sier Geithner.

Presser Kina
USA har lenge vært misfornøyd med spesielt Kinas valutakurspolitikk. De siste ukene og månedene har amerikanske myndigheter skjerpet ordbruken overfor kinesiske myndigheter.

I en tale til tenketanken Brookings Institution i Washington onsdag sa Geithner at Obama-administrasjonen har solid støtte for presset som USA legger på myndighetene i Beijing for å få dem til å la landets valutakurs variere mer i takt med markedet. Han advarte imidlertid mot å forvente raske resultater.

- Kina er mindre tilbøyelig til å la valutakursen styrke seg dersom landet ikke er sikker på at andre land vil gjøre det, sier Geithner.

Advarer mot press
I dag advarte Kinas statsminister Wen Jiabao mot å presse landet for mye på valutakurspolitikken. Han lover imidlertid reformer.

– Ja, vi vil gjennomføre reformer, men ikke press oss, sa Wen Jiabao da han var på besøk i Brussel onsdag.

Han understreker at en rask styrking av yuanen vil gi risiko for sosial uro i Kina.

– Mange av våre eksportbedrifter vil måtte stenge, og arbeiderne vende tilbake til sine landsbyer. Sosial og økonomisk turbulens i Kina vil være en katastrofe for hele verden, sa Wen.

Les mer: Kina advarer mot valutapress

Sparer mer
Geithner advarer imidlertid om at verdensøkonomien heller ikke er godt tjent med at valutakurser blir holdt kunstig lave. Han mener USA gjør sitt for å balansere veksten i verden, men mener at mange andre, spesielt de fremvoksende økonomiene, ikke er klare til å gjøre sin del av jobben.

- Ettersom USA sparer mer vil land som er avhengige av eksport til oss for å vokse bli nødt til å forandre politikk. Hvis ikke vil den globale veksten falle og alle vil komme dårligere ut, sier finansministeren.

Europa advarer
Flere europeiske toppolitikere har også deltatt i dagens ordkrig. ECB-sjef Jean-Claude Trichet mener det mangler synlige resultater etter at Kina slapp litt opp på valutakurspolitikken i sommer.

- Potensialet i denne beslutningen er ikke utnyttet, sa Trichet etter møtet med Kinas statsminister i Brussel.

EU advarer kineserne med at en svekket europeisk økonomi også vil påvirke Kina, ettersom kjøpekraften vil falle.

- En sterkere europeisk økonomi er i Kinas interesse fordi EU er Kinas største eksportmarked, sa økonomikommisjonær i EU Olli Rehn.

Les mer: EU inn i valutakrigen

<b>Strauss-Kahn advarer mot valutakrig</b>

<b>- Det siste vi trenger nå</b>

<b>- Det pågår en valutakrig</b>

Les mer om risikofaktorene for verdensøkonomien i DN.nos artikkelserie Den perfekte stormen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.