I løpet av de siste månedene har realitetene slått inn over norsk oljeindustri. Kontraktene for en rekke store prestisjeprosjekter har havnet i utlandet.
- I januar sa Statoil-sjef Helge Lund til DN.no at han var overrasket over de store prisforskjellene i anbudene fra norske og asiatiske leverandører: - Vi kan ikke tillate oss år på år med lønnsøkninger i Norge som er betydelig over det vi konkurrerer med, advarte Statoil-sjefen.
- I februar kom meldingen om at hovedkontrakten for Dagny-feltet gikk til koreanske Daewoo. Dagny var den siste av fem feltutbygginger som ble tildelt i løpet av vinteren. Samtlige er gått til utenlandske selskap.
- I mars gikk styreleder og hovedaksjonær Kjell Inge Røkke i Aker knallhardt ut mot at styret i oljeselskapet Det norske, hvor Aker eier nær 50 prosent, gikk inn for at toppdekket på Ivar Aasen-plattformen skal bygges i Singapore - og ikke i Norge og hos Kværner som Røkke ville. - Jeg føler meg sikker på at utbyggingen av Ivar Aasen blir dyrere enn budsjett, og at produksjonen av den første oljen skjer senere enn planlagt, skrev Røkke i sitt brev til aksjonærnene.
- I april sa næringsminister Trond Giske (Ap) til DN.no at han er bekymret over at norske norske bedrifter ikke er konkurransekraftige nok til å vinne storkontraktene på norsk sokkel.
Øyvind Eriksen er Kjell Inge Røkkes høyre hånd i det Røkke-kontrollerte investeringsselskapet Aker asa. Aker har store eierposter i selskaper som oljeselskapet Det norske og oljeserviceselskapene Aker Solutions og Kværner.
Dessuten er Eriksen fungerende konsernsjef i Aker Solutions på tredje året.
Må ta høyde for risikoen
Eriksen mener at norsk leverandørindustri er konkurransedyktig internasjonalt, men at lønnsnivået på fagarbeidere i Norge gjør at fabrikasjonskostnadene i nybyggkontrakter blir høyere enn hos utenlandske konkurrenter.
- Generelt er norsk leverandørindustri konkurransedyktig internasjonalt. Tildelingen av EPC-kontrakter til utenlandske konkurrenter skyldes blant annet kostnadsforskjeller, der særlig fabrikasjonskostnaden er høyere, på grunn av lønnsnivået for fagarbeidere i Norge, sier Eriksen til DN.no etter onsdagens generalforsamling i Aker asa.
Han mener det norske kostnadsnivået imidlertid bare er én del av regnestykket. Han mener også flere risikofaktorer må inn i beregningen.
- Så er det alltid et spørsmål om hva som er risiko i hver enkelt feltutbygging. Der har Aker vært opptatt av at den erf#229en og den kompetansen som er bygget opp gjennom 40 år på norsk sokkel fortsatt er en relevant faktor når Kværners prosjektgjennomføring skal veies opp mot nybegynnere, sier Eriksen.
- Den faktoren må inn i regnestykket?
- Slik er det i alle prosjekter. Man hensyntar risikoen i gjennomføringen og justerer for det. Vi tar til etterretning at den justeringsfaktoren alene denne gangen ikke veide opp for prisforskjellen. Jeg er helt sikker på at Kværner kommer til å jobbe hardt for å gjenvinne sin sterke markedsposisjon på norsk sokkel, sier Aker-sjefen.
Les også: - Å beskytte næringen er ikke veien å gå
Tall Rystad Energi har laget for Aker asa viser at utenlandske verft de siste tre årene i gjennomsnitt har levert 2,2 år etter planen for produksjonsstart, og at kostnadsoverskridelsene så langt er på 39 prosent.
LES MER: - Staten betaler 93 prosent av overskridelsene
Statoil gir muligheter ute
Statoil produserer nå et av tre fat utenfor Norge. Norsk sokkel har fallende produksjon, særlig av olje. Likevel tjener selskapet nesten åtte ganger så mye på operasjonene hjemme. Statoil har gjentatte ganger meldt at i årene som kommer vil produksjonen i utlandet øke kraftig og utgjøre en stadig større del av aktiviteten.
På selskapets kapitalmarkedsdag i London i februar sa Øysten Michelsen til Dagens Næringsliv at Statoil over lengre tid har jobbet med å bygge opp kompetansen og prekvalifisere internasjonale leverandører for anbud på norsk sokkel.
- Er dere kritisk til at Statoil bygger opp en leverandørindustri i utlandet?
- Nei, det er ikke noe nytt. Statoil er Aker Solutions største kunde og vi har et enestående samarbeid med Statoil innenfor de aller fleste forretningsområdene. Generelt ser vi det som en naturlig utvikling og som en mulighet til å utvikle Aker Solutions i andre regioner enn i Norge.
- Er det kostnadsnivået i Norge som er årsaken til at flere kontrakter går til utlandet?
- Det er en kompleks diskusjon som primært rammer Kværner, og Aker Solutions som ingeniørpartner til Kværner. Men Aker Solutions har også mulighet til å være ingeniørpartner til verft i utlandet. Vi må forstå utviklingen i markedet og forholde oss til det.
LES OGSÅ:
Ga plattformkontrakt til billig utenlandsk verft...som nå hyrer inn norsk verft
Skittentøyvask i Røkkes oljeselskap
Varsler norsk oljeboble (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.