Oslo Børs fortsetter å stige torsdag ettermiddag, etter gode jobbtall fra USA, og spreke børser internasjonalt. Oljeprisen klatrer, og det internasjonale pengefondet (IMF) ser lysere på fremtiden og justerte opp sine forventninger knyttet til økonomisk vekst.
Les også: Futt på Oslo Børs og IMF oppjusterer global vekst
Petter Slyngstadli, porteføljeforvalter i Holberg Fondene, mener det er første halvår som trekker opp forventningene til IMF.
- IMF oppreviderer vekstanslaget sitt for verden i 2010 fra 4,2 til 4,6 prosent, men dette er nok en parallell av selskapsrapporteringen i første halvår som har vært bra, første halvdel er bra, men utsiktene for 2. halvår er tilslørte.
Men Slyngstadli advarer mot å glede seg for tidlig.
- Selskaper vil guide forsiktig ettersom visibiliteten fremover er svak.
Les mer om resultatsesongen: - Må gjenopprette tilliten
Spent på neste år
Om oppgangen fortsetter, synes porteføljeforvalteren er vanskelig å si.
- Vi har akkurat kommet ut av en periode med svake makrotall og selskapsrapporteringen begynner etterhvert. Da kan vi få et litt mer sammensatt bilde. Selskaper kommer sikkert til å levere gode tall for andre kvartal, men jeg er litt skeptisk til guidingen fremover. Samsung, for eksempel, kom i går med veldig gode tall men de guidet litt svakt, sier forvalteren.
Banksektoren skadet
Mange eksperter spår et tøft marked i 2011, og det er knyttet spenning til flere usikkerhetsmomenter - som banksektoren. Gjeldskrisen i Sør-Europa tidligere i vår rystet hele den europeiske banksektoren og bankene sliter fortsatt med etterdønningene, og kommer til å gjøre det en stund.
Slyngstadli er mest bekymret for likviditeten fremover i kombinasjon med obligasjonsmarkedet som fortsatt er svekket.
- Verdsettelsen av aksjene er på solid grunn, og aksjemarkedet er ikke dyrt. Men det som bekymrer meg litt er overskuddslikviditeten. Pengemengdeveksten er sterkt avtagende, og banksystemet og obligasjonsmarkedet er ikke 100 prosent restituert etter finanskrisen. Dette ser vi blant annet på antall nyemisjoner, bedriftene må i egenkapitalmarkedet ettersom mulighetene for gjeldsfinansiering er begrensede, forklarer han.
Ikke friskmeldt
Tross bedre tider på Oslo Børs de siste dager, tror ikke Slyngstadli at de urolige tidene er over.
- Vi er ikke negative til markedet fremover, men markedet vil nok tidvis være urolig. Man sier gjerne at en oppgang hviler på tre pilarer; fordelaktig verdsettelse, økonomisk vekst og tilgang på likviditet. I det siste er det sådd litt tvil om de to siste pilarene, og utviklingen i banksektoren og boligmarkedet, for eksempel i USA, er nøkkelfaktorer en bør følge med på.
På kort sikt ser porteføljeforvalteren at sentralbankene tar grep ved at de fortsatt bidrar aktivt til å skape likviditet i makredet gjennom å kjøpe tilgjengelige obligasjoner og til en moderat grad trykker penger.
Kina er redningen
Frykten for ny resesjon og dobbeldipp er avtagende - men på ingen måte borte.
- Man skal alltid frykte en dobbeldipp når nedgangen er forårsaket av en såpass stor systemkrise. Finanssystemet er økonomiens viktigste infrastrukturelement og når det fungerer for halv maskin, så er det alvorlig.
Kinas statsminiser Wen Jiabao fryktet for to måneder siden at Kina ville bli rammet av finanskrisen i Europa. Statsministeren fryktet en dobbeldipp, og ba land gjøre de nødvendige grep for å unngå dette.
- Land bør gå sammen og øke tiltak som støtter deres økonomier, sa Wen.
Les også: - Må gjøre grep for å unngå dobbeldipp
Og Kina tror Holberg Fondene-forvalteren blir viktig.
- Kina har hatt og vil ha en viktig rolle som tilbyder av likviditet og som global ”vekstmotor” Men det er usikkerhetsmomenter rundt en eventuell nedkjøling i Kina og en endring i policy-miksen vekk fra den eksportledet veksten til mer innenlandsledet vekst.
Hvordan treffe i aksjemarkedet?
Det har vært vanskelig å prikke inn de helt store gevinstene denne våren, mye på grunn av et vanskelig marked. Slyngstadli velger å være på den sikre siden når DN.no spør hvordan man bør posisjonere seg for å få med seg oppturen.
- På lang sikt anbefaler jeg å velge kvalitetsselskap som er underpriset og fremstår som rimelig. Helst kvalitetsselskap uten ekstreme kapitalbehov.
- Kan du nevne noen spesifikke?
- Telenor er et selskap vil liker, og som framstår som rimelig priset. Skulle markedet snu og bekymringene forsvinne vil ikke Telenor være den aksjen som stiger mest. Derimot er det en aksje som på en grei måte vil klare å stå sterkt også i tøffere tider. Innenfor oilservice ser vi også mange underprisede aksjer i dag, avslutter Petter Slyngstadli.
Les også: Raskere, sterkere, høyere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.