Pareto-konferansen: Det hete riggmarkedet man så i Norge i første halvdel av året har ført til at annenhver rigg som er bestilt i verden de siste tolv månedene er finansiert herfra.
Norske selskaper og offshoregründere har vært blant de tidligste til å sikre seg rigger til gode priser, og bidratt sterkt til at det er rigger for 65 milliarder kroner i bestilling verden over idag.
Men, i andre kvartal var det stopp. Det har ikke bare blitt vanskeligere å hente penger til rigg- og offshoresatsninger, men til nær samtlige prosjekter. Uroen i finansmarkedene, amerikansk og europeisk statsgjeld, en volatil oljepris og frykt for avtakende vekst i verdensøkonomien har fått investorene til å holde på pengepungen.
Les også: - Markedet er tråere og Mageplask for børsnoteringer
Investor Øystein Stray Spetalen frykter imidlertid ikke dette, og viser til at ”kapitalmarkedet går opp og ned”. Når investorene igjen vil strømme tilbake avhenger av oljeprisen, ifølge ham.
- Alt avhenger av oljeprisen, sier han til DN.no.
- De fundementale forholdene er bra
Pareto-sjef Ole Henrik Bjørge i Pareto Securities medgir at finansmarkedet er tøft. Men, fremtiden ser likevel lys ut, ifølge ham.
- Det er klart at det finansielle markedet er tøft. Det underslår likevel ikke at det er svært mange positive ting som skjer rundt selskapene, sier Bjørge til DN.no.
- De fundamentale forholdene knyttet til den bransjen vi er i og skal snakke om i dag, ser veldig bra ut, sier han.
- Flere muligheter
Bjørge peker på Transoceans pågående oppkjøp av Aker Drilling, og de nye gigantfunnene på norsk sokkel, Aldous og Skrugard, på henholdsvis 1.200 millioner og inntil 500 millioner fat olje, ifølge meglerhusets egne anslag.
<b>Les også: - Nordsjøen er ikke død. Dette er funn i verdensklasse</b>
- Vi ser også en del andre vekstmuligheter innenfor sektoren, sier han til DN.no.
Mange av selskapene på årets konferanse konsentrerte seg om norsk sektor og de siste funnene i Nordsjøen. Selv mener Pareto-sjefen det neste tiåret vil dreie seg om gass.
- Vi har svært mange rike selskaper her i dag, og med et norsk kapitalmarked som har finansiert annenhver rigg det siste året, vil det fortsatt være oppmerksomhet rundt disse, sier Bjørge til DN.no.
Les også: - Det neste tiåret tilhører gass
Husker ikke antall deltakelser
Paretokonferansen samler i år 1.400 mennesker og over 100 selskaper vil presentere seg over de to dagene konferansen varer. Investor Øystein Stray Spetalen har deltatt så mange ganger at han har mistet tellingen. Han er imidlertid imponert over kvaliteten.
- Det blir bedre og bedre hvert år, sier investoren til DN.no.
Spetalen var på plass under presentasjonen til riggselskapet og børsdebutanten Standard Drilling, hvor han selv er hovedaksjonær gjennom investeringsselskapet Ferncliff. Selskapet som nylig ansatte tidligere Noble-toppsjef Mark A. Jackson som ny konsernsjef, har flere oppjekkbare rigger under bygging ved Keppels-verftet i Singapore.
Les også: Kjendisenes riggbaby på børs
Mener seg underpriset
På en presentasjon onsdag uttalte Jackson at markedsverdien på Standards rigger langt overstiger prisingen som ligger implisitt i selskapets aksjekurs, og hva selskapet selv betaler for riggene. Konsernsjefen, som tiltrådte sin stilling mandag, baserer påstanden på salg av tilsvarende enheter i markedet den siste tiden.
Oppkjøpskandidat
Ferncliffs investeringsdirektør Glenn Rødland har tidligere omtalt Standard Drilling som en aktuell oppkjøpskandidat.
Les også: - Gambler på amerikanerne må kjøpe
Selskapet er finansiert inntil levering av den første riggen i mai 2012. Frem til torsdag denne uken var planen at selskapet igjen da ville ut i markedet for å hente penger. I en melding torsdag ettermiddag melder Standard Drilling at riggen er solgt med en
<b>gevinst på omkring 220 millioner kroner</b>
.
Les flere saker fra oljekonferansen:
<b>- AKER SOLUTIONS: Kan være 650 milliarder fat i Arktis</b>
<b>- SEADRILL: Kan konkurrere hvor som helst i verden</b>
<b>- DETNORSKE: Uten Aker ville vi ikke vært her </b>
<b>- PARETO: Ser 60 prosent økning i oljeletingsbudsjettene mot 2018</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.