Det verste oljesølet i amerikansk historie sprer seg på mer enn én måte.

Oljeselskapene kan nemlig vente seg tøffere krav - og dyrere produksjon i fremtiden.

Den amerikanske presidenten Barack Obama har allerede innstilt letingen i to områder utenfor Alaska i Chukchi Sea, kansellert den kommende lisensrunden i Mexicogulfen og lisensalg utenfor Virginia, og har også innstilt alle boreoperasjoner på dypt vann i Mexicogulfen.

Blant de norske oljeselskapene er det Statoil som er mest berørt. Selskapet er en av de største lisenshaverne på dypt vann i Mexicogulfen, og har mer enn 400 aktive lisenser. I tillegg gjøres omfattende letevirksomhet.

Millionkostnader hver dag
- Statoil har fem letebrønner som pågår i Mexicogulfen nå, hvorav to som operatør. For hver av disse brønnene som blir utsatt påløper det kostnader på flere millioner hver dag blant annet med riggkontrakter på 500.000 dollar dagen, selv om disse fordeles på alle lisenshaverne, sier analytiker Trond Omdal i Arctic Securities til DN.no.

Omdal peker på at USAs totale oljeproduksjon fra Mexicogulfen er i overkant av halvannen millioner fat olje per dag, hvorav litt mer enn 30 prosent på vanndyp større enn 1.500 meter.

- Med en seks måneders forsinkelse på leteprosjekter i Mexicogulfen kan det for Statoil bli en noe lavere produksjonsvekst fra regionen noen år frem i tid, men foreløpig har jeg ikke gjort noe med estimatene, sier Omdal.

Lenger tid, høyere pris
Statoil blir også berørt av forlengelsen av venteperioden i Chukchi Sea frem til 2011, der selskapet kjøpte en 25 prosent eierandel i 50 ConocoPhillips-lisenser i slutten av januar. Statoil har imidlertid ingen konkrete planer om å bore der før etter 2011.

I tillegg har man utsettelsen i åpningen av nye områder som Statoil er interessert i blant annet vest for Florida.

- Hvilke nye krav vil man få i kjølvannet av ulykken?

- Man må forvente strengere krav til sikkerhet, sikkerhetsmarginer og bedre verifisering. Prosjekter vil ta lenger tid og det vil koste mer. Norske regler er langt fremme på en del områder, men ikke på alle. Innskjerping av regler kan gå på alt fra utstyr og utrustning av rigger, organisering i grensesnittet mellom operatører og leverandører til gjennomgang og verifisering av tilsynsmyndigheter, sier han.

Mer forsiktig
Han tror at mange land i tillegg vil bli restriktive med å åpne opp nye områder, og da spesielt økologisk sensitive områder.

- Større aktører som Statoil vil trolig også bli mer forsiktig med å delta i lisensgrupper med mindre selskaper med begrenset kapitalbase.

- Hvem må betale for dette?

- Det er forbrukerne som må betale regningen, fordi oljen blir dyrere. Selskapene tjener på høyere oljepris, men samtidig vil prisøkningen i stor grad skyldes økte kostnader og lengre ledetider for prosjekter. Langsiktig er det uheldig for bransjen fordi det skader renomméet og konkurranseevnen mot andre typer energi, sier han.

Les også:

- Forberedt på det verste

- Følte seg presset av BP (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.