- Enda en gang blir vi minnet på Murphys lov: alt som kan gå galt, går galt.

Den danske sjeføkonomen Helge J. Pedersen i Nordea Markets i København lar seg forbløffe av alle krisene som har inntruffet i løpet av kort tid.

- I løpet av en veldig kort periode har en flom av uventede hendelser ført til at risikofrykten igjen har satt seg, og har ført til at svingningene i finansmarkedene har økt betraktelig, skriver han i en fersk oppdatering.

Oppsvinget fortsetter
Han peker på at han bare trenger å nevne uroen i Midt-Østen og Nord-Afrika og naturkatastrofen i Japan.

- Konsekvensene for verdensøkonomien er fortsatt usikre, men jeg tror at oppsvinget i verdensøkonomien vil fortsette, med trolig i et litt saktere tempo, mener Pedersen.

Det bygger han først og fremst på hvilken effekt de to hendelsene har hatt på oljeprisene. Uroen i Midt-Østen og Nord-Afrika minner oss på usikkerheten knyttet til det fremtidige oljetilbudet.

- På den andre siden kommer etterspørselen til å falle markert i Japan. Men på lang sikt vil etterspørselen etter fossilt brensel sannsynligvis øke. Delvis fordi atomkraftverket i Fukushima vil være stengt, og delvis på grunn av mulige endringer i atomkraftverkpolitikken i Europa, skriver Pedersen.

Svakere vekst
Han tror derfor at oljeprisene i år og 2012 vil ligge over tidligere prognoser.

- Alt annet like kan dette bety svakere vekst og høyere inflasjon, skriver han.

Samtidig tror han fortsatt at den europeiske sentralbanken ECB kommer til å sette opp styringsrenten i april, som banken tidligere har signalisert. Det kommer til å være positivt for de eurolandene i nord, men ikke for Hellas, Portugal og Irland - som fortsatt befinner seg i en statsfinansiell krise.

Må ta tak i gjelden
Sjeføkonomen tror at den amerikanske sentralbanken Fed kommer til å vente med rentehevingene til slutten av året, men at de kommer til å gi seg med de kvantiative lettelsene i løpet av sommeren.

- Økonomien ser ut til å ha kommet seg etter finanskrisen, skriver Pedersen.

Han understreker imidlertid at myndighetene der nå må få bukt med det svumlende gjeldsberget, som kan få situasjonen i Europa til å blekne.

Norden klarer seg fortsatt bra, mener sjeføkonomen. Han tror på rentehopp i den svenske riksbanken og i Norges Bank i nær fremtid.

Les også:

<b>- Jemen er en tikkende bombe</b>

<b>- Eksplosiv uke</b>

<b>- Er de sprø?</b>

<b>Nytt rentesjokk for Irland</b>

<b>- Hele verden er i ferd med å bli interessert </b>

<b>- En fest som ingen hadde sett for seg</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.