Porteføljeforvalter Knut Gezelius i Skagen Global reagerer sterkt på lønnspakken til toppsjef Bob Dudley i oljeselskapet BP.
Styret i den britiske energikjempen ga Dudley totalt 13,8 millioner pund - eller over 160 millioner kroner - i fjor. Torsdag stemte 60 prosent av aksjonærene mot gigantlønningen.
Skagen Global er en liten aksjonær i selskapet. Fondet tilhørte flertallet under generalforsamlingen.
- For oss var det åpenbart at lønnspakken ikke er i samsvar med jobben som er gjort for aksjonærenes langsiktige avkastning, sier Gezelius.
Like åpenbart var det ikke for Staten pensjonsfond utland (Oljefondet), som også er aksjonær i BP.
- Etter en grundig vurdering, stemte vi for forslaget, sa kommunikasjonsrådgiver Marthe Skar i Oljefondet til DN torsdag.
Støtter prinsippet
Pakken gir amerikanske Dudley en lønnsøkning på 20 prosent. I samme periode falt BP-aksjen med 25 prosent.
Selskapet sliter i oljenedturen, og har varslet at 7.000 ansatte må gå. Det har også blitt innført lønnsfrys.
Toppsjefens lønnspakke har derfor blitt møtt med massiv kritikk. Porteføljeforvalter Gezelius i Skagen Global mener saken har skadet BPs omdømme. Som aksjonær stiller han spørsmål ved styrets dømmekraft.
- Her har styret en merkelig virkelighetsoppfatning. Det er bekymringsfullt og gir grunn til å stille spørsmål ved vurderinger også på andre områder, mener Gezelius.
Porteføljeforvalteren understreker at han mener toppledere bør få betalt for gode resultater.
- Gjør du det veldig bra i et utfordrende marked, kan det forsvare en veldig høy lønning. Vi er ikke imot prinsippet, sier han og fortsetter:
- Men i dette tilfelle har vi vanskelig for å se at det har vært gjort noen fremragende jobb.
- Merkelig virkelighetsoppfatning
Skagen Global har investert 430 millioner kroner i BP. Fondet har vært eier siden 2005. I samme periode har aksjekursen falt med 34 prosent. Samtidig har utbytter i perioden gjort at totalavkastningen er 9.6 prosent, opplyser Gezelius.
Torsdagens avstemming gikk kun ut på å godkjenne fjorårets rapport om utbetalt kompensasjon. alvorlig. Gezelius har tiltro til at selskapet tar utfallet alvorlig.
- Dette sender et sterkt signal, og vi tror BP kommer til å ta det med seg videre. Vi har fanget opp at det er en irritasjon hos eierne, noe som også speiles i resultatet. Det er uvanlig med så mange nei-stemmer, sier porteføljeforvalteren.
- Dette er et signal
Styreformann Carl-Henric Svanberg uttalte på generalforsamlingen, ifølge The Wall Street Journal, at lønnspakken var basert på «fremragende» arbeid i et vanskelig år.
Etter møtet gjorde han det klart at selskapet ikke ville justere beløpet for 2015, skriver avisen.
- Dette er et signal og vi lytter veldig nøye etter. Det vil vi fortsatte å gjøre, sa Svanberg, ifølge WSJ.
DN skrev i sommer at Oljefondet ofte sier ja til superlønninger. Det ble da undersøkt hva fondet stemmer når lønn, bonus og aksjepakken til de 100 best betalte amerikanske sjefene skal stemmes over. Fondet stemte mot lønnen i ni prosent av sakene og ja i 91 prosent, viste undersøkelsen.
- Les mer: Sier ja til superlønninger (DN+)
Les også:
Dette kan få oljeprisen til å stupe igjen
Staten krever større betaling fra Westerdals
Fått med deg denne?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.