- Vi har hele tiden ment at det var overflødig å utsette prosjektet, og vi ser det Klima og forurensingsdirektoratet (Klif) nå sier som grunnlag for å se på timeplanen igjen, sier Liv Monica Stubholt, administrerende direktør i Aker Clean Carbon til DN.no.
Klima og forurensingsdirektoratet sendte i dag et brev til Miljøverndepartementet der de avblåser kreftfaren på Mongstad. Kreftfaren var årsaken til at Stortinget utsatte Mongstad i to år i april.
Les saken: <b>April: Utsatt på grunn av kreftfare August: Kreftfaren avblåst</b>
Aker Clean Carbon er ett av to selskaper som tester ut aminteknologi på testsenteret på Mongstad. Testingen er kommet så langt at det er Akers anlegg som er undersøkt av forskerne som nå konkluderer med at kreftfaren er betydelig overdrevet. I mars førte et brev fra Statoil om mulig kreftfare ved aminteknologien til at politikerne mente man måtte starte helt på nytt med teknologikvalifisering, og det ble fremmet forslag om utsettelse av hele fullskalaanlegget.
Klar for konkurranse
Stubholt poengterer som både Klif og miljøbevegelsen har gjort tidligere i dag at Stortingsmeldingen åpner for å gå tilbake til timeplanen dersom en av teknologiene kvalifiserer seg.
- Vi har ment at utsettelsen var overflødig fordi vi i flere år allerede har jobbet med helsefarene ved aminteknologi. Det er altså ikke fordi vi bagatelliserer faren, men fordi vi har jobbet med det lenge og mener dette er håndterbart innenfor rammen av den opprinnelige timeplanen, sier hun.
Neste steg på veien mot fullskala rensing er valg av selskap, og Stubholt er klar for konkurranse.
- Grunnlaget bør nå være tilstede for å invitere til en åpen internasjonal konkurranse for å designe anlegget (FEED studie) for fullskala rensing, sier hun.
Må fortsatt se på teknologier
Statoil har ansvaret for å gjennomføre CO2-rensingen på Mongstad. Selskapet er ikke enig i at Klifs konklusjoner i dag endrer på så mye.
- Vi er veldig glade for at det kommer grenseverdier for fullskala rensing slik at prosjektet vet hvilke grenser vi skal forholde oss til. Det er en milepæl for oss. Men så er det viktig at vi gjør et skikkelig arbeid i teknologikvalifiseringen slik at vi er sikre på at de teknologiene som finnes i dag møter de verdiene, sier informasjonssjef Øistein Johannessen i Statoil.
I sommer ble det sendt ut en invitasjon til alle selskaper som mener at de har teknologier som kan rense eksosgass til å presentere sine teknologier for mulig bruk på Mongstad. Denne invitasjonen trekkes ikke tilbake basert på den nye informasjonen om aminteknologi.
- Nei, selv om det kommer grenseverdier er det fortsatt behov for å demonstrere at teknologien møter disse kravene for et fullskalaanlegget. Vi mener derfor at det fortsatt er en jobb igjen å gjøre for å kvalifisere teknologiene, sier Johannessen.
- Men kan man ikke nå gå tilbake til den gamle timeplanen?
- Vi følger et helt vanlig løp for et industriprosjekt med ny teknologi. Nå er vi midt i kvalifiseringen. Når folk sier at det nå bare er å gi full gass, så misforstår de litt. Vi gir full gass hver dag. Vi har sammen med Gassnova 40-50 personer som jobber bare med fullskala-prosjektet på Mongstad.
Les også:
<b>April: Utsatt på grunn av kreftfare August: Kreftfaren avblåst</b>
<b>Solheim vil ha fortgang på Mongstad</b>
<b>- Nå er det bare å gi full gass</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.