Det siste året har det gått mer i motbakke for Norges største oljeselskap, og det ligger an til at selskapet vil presentere betydelig svakere resultater i år. I tillegg har selskapet lånt 60 milliarder kroner i obligasjonsmarkedet i år, 21 milliarder kroner av dette har gått til utbytte, skriver Finansavisen.

Nå ber forvalterne selskapet roe ned utbetalingene og heller fokusere på gode prosjekter.

- Så lenge Statoil har gode prosjekter som gir en avkastning høyere enn avkastningskravet, så vil jeg heller at Statoil holder utbyttet flatt og heller investerer og skaper verdier for aksjonærene, sier forvalter John Harald Henriksen i KLP til Finansavisen.

Gjennom fondet AksjeNorge forvalter han Statoil-aksjer for 2,2 milliarder kroner. Henriksen mener at Statoil i for stor grad er påvirket av en «mote» hentet fra Wall Street i USA, der det trenden har vært at de store selskapene prioriterer tilbakekjøp av aksjer og utbytter fremfor investeringer.

- Det er ikke utbytte som skal bestemme selskapets gang. At utbytte er den helligste kua synes jeg blir feil, sier han til Finansavisen.

Press fra investorer
Henriksen er ikke alene om å være misfornøyd, ifølge avisen. Forvaltningssjef i Odin, Jarle Sjo, som sitter med Statoilaksjer for 430 millioner kroner, ergrer seg over det han mener et kortsiktig tankegang og flokkmentalitet i markedet.

- Det er ingen tvil om at flere og flere investorer presser på for at ledelsen skal redusere investeringene fremover og heller betale mer utbytte, sier han til Finansavisen.

- Når lønnsomme prosjekter skrinlegges som følge av kortsiktighet er det en fare for verdiskapningen, advarer Sjo.

Økte med flere milliarder
Statoil har økt utbytte fra 18,5 milliarder kroner i 2010 til 21 milliarder kroner i 2013. Flere analytikere opplever selskapets handlinger som en nærmest opplest sannhet om at utbyttene skal økes med 25 øre per aksje de neste årene, ifølge Finansavisen.

Statoil-aksjen STL sluttet ned 0,7 prosent i går til en verdi av 138,9 kroner.

Les også:
Statoil sikrer funn
Statoil låner 24 mrd.
- Svært positivt og veldig lønnsomt
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.