Oslo Børs suste mandag inn til ny årsbeste, og endte godt over 400 poeng. Asia løftet seg i natt og det er opptur på Wall Street.

Likevel er det mye som må på plass før man kan konstatere at verdensøkonomien er ute av krisen, mener sjeføkonom Erlend Lødemel i Arctic Securities.

- Vestlige lands økonomier balanserer på en knivsegg. Det er mange problemer, med høy statlig gjeld og store budsjettunderskudd. Hvis man ikke får til vekst, som gjør at statene har mulighet til å stramme inn, så vil statsfinansene bare fortsette å forverre seg, sier han til DN.no, og legger til:

- Det vil igjen slå inn på hele verdensøkonomien, og også børsene. Det vil skape vekselvirkninger mellom finansmarkedene og realøkonomien.

Stort utfallsrom
- Hva slags nedside snakker vi om dersom flere negative ting nå slår til?

- Myndighetene har forholdsvis lite krutt på lager, så skulle snøballen begynne å rulle i feil retning kan den bli vanskelig å stoppe. Så utfallsrommet synes stort både på opp- og nedsiden

- Når får vi svaret på om disse landene vil klare seg?

- Det blir ikke avklart med det første. Vi snakker år, og ikke måneder før vi får dette avklart og kan være sikre på at det er et tilbakelagt stadium.

Mange år for å selge alt
Han mener at ferske boligtall fra USA er et godt eksempel på at landet fortsatt er svært langt unna en frismelding.

- Når man tar hensyn til hvor mange tvangssalg som må gjennomføres i løpet av de kommende årene, er det sannsynlig at det amerikanske boligmarkedet vil fortsette å være svakt lenge, sier Lødemel.

Han peker på at stort lager av boliger som skal til tvangssalg de neste årene.

- Vi regner med at det såkalte "shadow inventory", som er de boligene som vil komme til tvangssalg i løpet av overskuelig fremtid, utgjør omkring syv millioner boliger. Til sammenligning er årstakten i bruktboligsalget rundt fire millioner . Det vil trolig ta flere år å kvitte seg med et slikt overheng, sier Lødemel.

Lenge siden 2008
Oslo Børs passerte 400 poeng igjen mandag.

- Hvor viktig er 400-grensen?

- Jeg tror ikke at den er så viktig for utviklingen fremover, selv om det sikkert gir visse psykologiske effekter. Men det er hyggelig å komme over 400-streken, og registrere at det nå synes langt tilbake til november 2008, da børsen lå under 200 poeng og situasjonen i verdensøkonomien fremsto som meget skremmende, sier Lødemel.

- Er det for sent å få med seg noe særlig opptur nå?

- Jeg er fortsatt forsiktig optimist, selv om usikkerheten fortsatt synes å være høy. Oppgangen synes godt begrunnet, blant annet som følge av de positive makrotallene som har kommet de siste to månedene. Likevel fremstår det globale oppsvinget som vaklevorent, sier han.

Les også: - Spenningene er der fortsatt

<b>Årbeste på Børsen</b>

<b>Tror Børsen skal opp 20 prosent</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.