Toppsjefene i USAs største banker møtte president Barack Obama i Det hvite hus tidligere i dag, mandag. Tema for møtet var bankenes manglende utlånsvilje og strengere reguleringer av finansnæringen.
- Min viktigste melding i dagens møte var enkel; USAs banker har mottatt ekstraordinær assistanse fra amerikanske skattebetalere til å gjenoppbygge deres egen bransje. Nå, etter at bankene har kommet seg på bena igjen, forventer vi en ekstraordinær forpliktelse fra dem med å hjelpe til med å bygge opp igjen økonomien, sa Obama etter møtet.
Reduserte utlån
Obama hadde et lignende møte med banktoppene i mars i år. At han valgte å invitere til et nytt møte nå understreker kanskje bare det faktum at lite har skjedd med bankenes utlånsvilje.
Ifølge Washington Post har bankene redusert sine utlån de siste fem kvartalene på rad. Og det til tross for at bankene igjen går med store overskudd etter å ha mottatt store summer i offentlig støtte.
Samtidig som banksektoren har kommet til hektene igjen får stadig flere amerikanere merke den økonomiske krisen på kroppen. Arbeidsledigheten fortsetter å øke. Ved utgangen av november var ledighetsraten på 10 prosent. Mer enn syv millioner amerikanere har mistet jobbene sine siden resesjonen startet for to år siden.
Obama-administrasjonen bruker nå en merkbart tøffere tone overfor bankene.
- Det som virkelig frustrerer meg akkurat nå er at det er de samme bankene som har dratt nytte av skattebetalernes hjelp som kjemper med nebb og klør, med lobbyistene sine på Capitol Hill, mot finansiell regulatorisk kontroll, sa Obama i et intervju med CBSs nyhetsmagasin 60 minutes søndag.
Mister innflytelse
Spørsmålet er imidlertid i hvilken grad bankene velger å høre på presidenten. Myndighetene har den siste tiden mistet mye av sin direkte innflytelse over bankene, ettersom mange av selskapene som har mottatt krisepenger fra staten er i ferd med å betale dem tilbake.
Senest i dag offentliggjorde Citigroup sine planer om å betale tilbake 20 milliarder dollar som banken har lånt gjennom redningspakken til finansnæringen, TARP.
Les mer: Citigroup betaler tilbake 20 mrd.
Ifølge CNNMoney har bankene så langt betalt tilbake tilsammen 116 milliarder dollar.
Foreningen The American Bankers Association la mandag frem bakgrunnsmateriale som viser at de 21 største bankene som har mottatt støtte fra staten så langt har lånt ut 2.200 milliarder dollar i nye lån i tiden som er gått siden de mottok støtten.
Fravær
Flere av toppsjefene som var invitert til møtet med presidenten dukket aldri opp. Årsaken skal være at tåke i Washington førte til forsinkelser på flyavgangene.
Goldman Sachs-sjef Lloyd Blankfein, Morgan Stanley-sjef John Mack og styreformann Dick Parsons i Citigroup deltok derfor i møtet via telefon.
Citigroups toppsjef Vikram Pandit deltok ikke på møtet i det hele tatt. Ifølge en talsmann for banken var Pandit opptatt med nettopp forhandlingene rundt bankens tilbakebetaling av de 20 milliardene fra TARP-programmet.
Blant toppsjefene som stilte i Det hvite hus var Bank of Americas Ken Lewis, Jamie Dimon fra JP Morgan Chase og Bob Kelly fra Bank of New York Mellon.
Les også:
Varsler oppvask med "griske rikfolk"
<b>Aldri mer &laquo;AIG&raquo;</b>
<b>Obama vil skape jobb-boom</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.